etichetaCele trei principii care guvernează definiția etichetei sunt considerația, respectul si onestitatea. Ele s-au menținut aceleași, indiferent de evoluția relațiilor socio-economice si culturale dintre oameni. Eticheta nu este un concept al secolelor trecute. Se aplică în mod egal tuturor grupelor de vârsta, categoriilor sociale și tuturor tipurilor de relații, inclusiv cea de cuplu. Considerația înseamnă a gândi înainte de a acționa, înseamnă a arăta empatie față de sentimetele celor din jur. Respectul este cel care măsoara felul în care acționăm vis-a-vis de celelalte persoane și alegerile pe care le facem pentru a ne consolida relațiile cu ele. Respectându-i pe ceilalți îi recunoaștem ca persoane, indiferent de câtă educație au, de religie sau de rasă. Respectul de sine este la fel de important ca și respectul acordat celorlalți. O persoană care se respectă pe sine nu este obligatoriu îngâmfată. Este o persoană care a înteles că integritatea și caracterul sunt definitorii. Sinceritatea pur si simplu contează. Este fundamentul tactului.

Eticheta înseamnă mai mult decât bune maniere. Manierele sunt cele care s-au adaptat odată cu timpul, sunt doar puncte de reper pentru anumite situații: ne spun cum să acționăm și nu există pentru toate situațiile. Manierele nu sunt doar pentru cei bogați sau doar pentru anumite evenimente. Ce-i de făcut când bunele maniere nu acoperă o situație? Nimic mai simplu: se aplică principiile etichetei.

Pe lângă cele prezentate mai sus, un comportament politicos se sprijină pe grație și pe bunătate, pe abilitatea de a îi face pe ceilalți să se simtă bineveniți în lumea noastră. O persoană manierată nu încearcă să pară ceea ce nu e și nu îi privește pe ceilalți de sus. Se poartă cu politețe și curtoazie – acestea fiind cele care definesc o societate omogenă – calități care au devenit mai importante ca niciodată in lumea actuală, mereu în mișcare, mereu mai complexă.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon