… unde nu există expresii ale feței, limbajul trupului, tonalitate. Sunt doar cuvinte pe ecran. Ceea ce se dorea a fi o glumă, poate fi ușor interpretat ca un comentariu sarcastic. De aceea, fiecare intervenție trebuie analizată înainte.

Fiți politicoși, la fel ca în viața reală. Oamenii din lumea virtuală nu sunt diferiți de cei cu care vă întâlniți față în față. Amintiți-vă că odată postat ceva pe internet, acolo rămâne și vă reprezintă. Facebook, Twitter, LinkedIn, Myspace, Path, blogurile sunt ca niște aviziere virtuale. Tot ce postați poate fi văzut de toată lumea. Online, nimic nu este privat și computerele au o memorie excelentă. Ramarcile răutăcioase la adresa diverselor persoane care au făcut sau încă fac parte din viața utilizatorului nu își au locul nici off, nici online. Acestea pot fi văzute de familia, prietenii sau chiar de sefii respectivilor, afectându-i mai mult decât cuvintele în sine. Încercați mereu să contribuiți constructiv la conversații, fără a vă îndepărta de subiect.

Nu numai ce spuneți contează, dar și cum o faceți. Regulile de scriere pe hârtie se aplică si la tastatură. Atenție la gramatică! La punctuație. Nu este indicată folosirea majusculelor, aceasta fiind interpretată ca un ton ridicat. Excepție fac situații de genul: ESTE BĂIAT! Evitați abrevierile. Dacă cel care citește nu știe exact ce-ați prescurtat, atenția lui va migra de la mesaj către descifrarea abrevierii.

Învățați care sunt și la ce folosesc setările de securitate. Nu există o regulă de bune maniere care să spună că este obligatoriu să acceptați toate cererile de prietenie, mai ales de la persoane pe care nu le cunoașteți. Analizați în prealabil fiecare poza, video sau link. Poate nu este necesar ca toti ultilizatorii să vadă poze de la petrecerea burlacilor pe care ați organizat-o. Așa cum sigur nu este necesar să etichetați toți participanții la această petrecere. Unii s-ar putea simți rușinați, sau ar putea avea probleme conjugale sau la serviciu. Este doar un exemplu. Cereți permisiunea înainte să postați poze de la evenimentele altora. Cu siguranță o mireasă prefera poze profesioniste cu rochia ei, celor de pe telefonul invitaților. Dacă nu vă sunt pe plac, puteți înlătura eticheta sau puteți cere prietenilor să ștearga pozele în care apăreți. Nu este nicio regulă care să interzică acest lucru. Puteți ignora întrebări, evenimente, șterge comentarii, folosi setări pentru a restricționa anumiți prieteni.  Puteți ignora invitații la diverse cauze. Este vorba despre imaginea proprie. Nu trebuie să vă justificați.

Când este totuși prea mult? Vi s-a întâmplat cu siguranță să vedeți poze cu un tort delicios,un superb aranjament floral, un bebeluș care râde dar pe fundal cu un teanc de haine abia aduse pe sârma, sau lângă o chiuvetă pline cu vase, sau în fața unui dulap nu chiar ordonat? Cât de mult credeți că își doresc ceilalți să afle despre activitățile casnice pe care le desfășurați? Vi se pare interesant un status de genul: „Astăzi facem curățenie generală. L-am pus pe Pisi să bată covoarele. Hihi!” Majoritatea prietenilor pe care îi aveți sunt doar cunoștințe. După ce dispare bucuria întâlnirii în spațiul virtual, relația revine la starea inițială, iar excesul de amănunte poate plictisi.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon