Când călătorim cu alt mijloc de transport decât mașina personală, nu călătorim la întâmplare.

  • În taxi, o doamnă nu se așează niciodată lângă șofer. Locul unei doamne care călătorește singură cu taxiul este în spate, în diagonala șoferului. Același loc este valabil și în cazul în care este însoțită de un domn. Acesta îi va ține companie în spate, de pe locul din stânga. La capătul călătoriei, domnul coboară, deschide ușa doamnei și apoi plătește șoferului. Dacă sunt trei persoane în aceași mașină, două doamne și un domn, domnul va sta în față, lângă șofer. Dacă este vorba despre trei doamne, în față va sta cea mai tânără. Un client poate face acest lucru dacă vrea să vadă orașul.
  • În mașinile oficiale, locul de onoare este cel din spate, în diagonala șoferului.
  • În mașinile personale, când avem invitați respectăm aceleași reguli ca în casă: invitatul de onoare, doamna în vârstă, domnul în vârstă sau superiorul. Locul privilegiat este în dreapta șoferului. Dacă în mașină sunt numai două persoane, este nepoliticos să stăm în spate. Invitația pentru locul din față se face înaintea urcării. Întâi propunem locul din față doamnei pe care am invitat-o, apoi partenerei. Politicos din partea invitatei este să refuze – și toată lumea este mulțumită. Când în mașină sunt cupluri de aceeași vârstă, soția șoferului ocupă scaunul din față. Nu este greșit ca în față să stea două doamne, dacă una dintre ele conduce, iar domnii sunt în spate. Este o gafă ca atunci când mașina este ocupată de două cupluri tinere și o persoană în vârstă, aceasta să fie înghesuită în spate. Dacă pasagere sunt trei doamne, vor fi întrebate în ordinea descrescătoare a vârstei. Soția se întreabă ultima. La drumurile lungi se caută o soluție cât mai confortabilă pentru toți pasagerii.

Așadar, locul de onoare în mașinile oficiale sau taxi este în dreapta-spate, în cele personale în dreapta-față. Proprietarul mașinii deschide portierele pentru ceilalți călători, așteaptă ca aceștia să urce, apoi se asigură ca sunt bine închise. La finalul drumului se dă primul jos din mașină pentru a îi ajuta pe ceilalți să coboare. La întoarcere, cel de la volan conduce doamnele până la ușa casei. Dacă la volan este o femeie, de acest lucru se ocupă unul din pasagerii de sex masculin. Bagajele sunt sarcina domnilor, dar dacă în mașină au fost două femei, de căratul lor se va ocupa cea care nu a condus.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon