Înainte de a începe prezentarea trebuie să identificăm cine este persoana „mai importantă”, persoana pe care vrem să o onorăm. Prezentăm în această ordine: bunici, părinți, oricine mai în vârstă decât noi, senator, primar, judecător, profesor, preot etc – unor alți cunoscuți, orice superior ierarhic – unei persoane cu o funcție inferioară, un client – oricărui alt coleg (inclusiv CEO), un prieten – membrilor familiei, un adult – copiilor, o femeie – unui bărbat, invitatul de onoare – celorlalți invitați.

Când faceți prezentările, priviți către persoana căreia vă adresați prima oară, apoi întoarceți-vă către cel prezentat, pentru a completa prezentarea. Vorbiți clar, pronunțați corect numele si funcția, folosiți numele și titlulrile pe care cei prezentați le prefera (dacă au mai multe prenume și preferă doar unul, de exemplu). Folosiți un limbaj adecvat: „Îmi face plăcere să vi-l prezint pe…” sau „Permiteți-mi să vi-l prezint pe…”. Învățați-i pe copii care sunt și cum se folosesc titlurile adulților. Puteți omite numele de famile atunci când vă introduceți soția/soțul și copiii. Folosiți numele complet când vă prezentați rudele: „Acesta este unchiul meu, Adrian Ionescu.” Când prezentați o persoană unui grup mai mare, este politicos să îi numiți întâi pe cei din grup: „Alexandra, Ioana, Cristian, George, vi-l prezint pe…” După ce ați făcut prezentarea, încercați să găsiți subiecte pe care le pot avea în comun cei care abia s-au cunoscut.

Când sunteți cel prezentat, ascultați cu atenție numele si titlurile celor ce vă sunt introduși. Răspundeți cu grație: „Mă bucur să vă cunosc!” sau „Încântat de cunoștință!” Folosiți numele cu care v-au fost prezentate noile cunoștințe. Dacă vi s-a prezentat un Cristian, spuneți-i Cristian, nu Cristi, Cris. Este în regulă să corectați o greșeală de prezentare: „De fapt, mi se spune George!”

Dacă cineva uită să vă prezinte, în timpul conversației, atunci când sesizați o pauză sau aveți ceva de spus, vă puteți prezenta singuri: „Nu cred ca ne-am cunoascut. Mă numesc…” Trebuie puțină îndrăzneală, dar este o practică comună mai ales la evenimente cu mulți invitați, când gazda nu poate face toate prezentările.

Dacă nu vă puteți aminti un nume când prezentați un nou venit, nu intrați în panică, dacă cel prezentat este atent, vă poate completa. Când greșiți un titlu sau pronunțați greșit un nume trebuie să cereți scuze și să îndreptați greșeala. Dacă este un nume dificil, îl puteți ruga pe cel introdus să îl pronunțe singur.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon