Adolescenții și pre – adolescenții trec prin schimbări fizice, emoționale, sociale și cognitive cu o viteză amețitoare. De cele mai multe ori, simt că pierd controlul. De aceea, este de ajutor orice le dă sentimentul că ce se petrece cu ei și în jurul lor, este perfect normal, că sunt stăpânii situației. Sunt la o vârstă la care pot înțelege că manierele sunt reflecția atitudinii lor față de ceilalți. Este momentul în care devin importante dimensiuni ca: intimitatea, respectul, corectitudinea, tradiția, relațiile. Dacă puteți să le arătați cum bunele manierepot îmbunătăți și consolida relațiile dintre oameni, îi veți ajuta să aibă mai multă încredere în forțele proprii. Comunicarea cu ei este foarte importantă, deși angajarea lor în anumite conversații cere multă răbdare. Pentru că la această vârstă nu dețin abilitățile sociale și verbale pentru a își exprima sentimentele, ar trebui să căutați ocazii în care să le explicați cum să spună nu fără să fie dezagreabili, trebuie să negociați privilegii sau să rezolvați posibile dispute. Ascultați-i cu atenție. Pentru adolescenți este foarte important ca punctul lor de vedere să fie auzit. Dacă în timpul discuției, copilul dumneavoastră se simte frustrat sau se enerveaza, reveniți mai târziu când spiritele sunt mai calme. După ce au evoluat de la faza de copii, ajunși la vârsta de 17-18 ani, adolescenții încep să aleagă imaginea pe care vor să o reflecte. Reamintirea și încurajarea folosirii bunelor maniere continuă să fie o parte importantă a transformării lor în adulți. Cum nu puteți fi mereu lângă ei, majoritatea evitând să petreacă mult timp cu părinții, trebuie să îi învățați cum să facă cele mai bune alegeri.

Bunele maniere nu sunt doar pentru rude și prieteni. Toate regulile învățate până acum se aplică peste tot: la școală, la film, în parcul de distracții, la mall, pe terenul de sport. Amintiți-le să respecte rândul, să fie atenți cum vorbesc și mai ales ce ton și volum folosesc. „Mulțumesc!” și „Te rog!” rămân de bază, alături de „Scuză-mă!” Lucrurile folosite se pun la loc, persoanele în vârstă se respectă în orice condiții. Se respectă părerile altor adolescenți, chiar dacă acestea nu coincid cu ale lor.

Învățați-vă copiii cum se vorbește la telefon. Cât de tare, cât de mult și mai ales ce se spune la telefon. Cum sunt mai importanți cei cu care sunt față în față. Când telefonul se pune în modul de vibrații și când se închide. Cum este firesc, adolescenții sunt foarte atrași de tehnică și de comunicare. Explicați-le cum se compune un e-mail politicos, un mesaj care să nu ofenseze alți colegi sau prieteni, cum să respecte corespondența altor persoane. Învățați-i să fie atenți la ce postează pe rețelele de socializare, pentru că acele posturi pot fi văzute de colegi, familie, vecini și chiar profesori. Nu trebuie să accepte cereri de socializare cu oameni pe care nu îi cunosc.

Adolescenții iubesc muzica. De obicei la un volum mare. Din fericire acum există căștile, viața vecinilor devenind mai ușoară. Trebuie să le explicați că atunci când stau de vorbă cu alte persoane, ambele căști se dau jos. Atenție la volumul din căști! Jocurile portabile vin cu propriile maniere: în timpul conversației cu alte persoane nu se joacă, nici pe stradă sau la ore. Se aplică aceleași reguli ca pentru muzică: fără sunete care pot deranja, fără să exagereze cu timpul acordat acestora.

În legătură cu manierele din timpul mesei, vorbiți cu copiii dumneavoastră despre cum se mănâncă cu atenție, despre strănut, tușit, despre cum se pot scuza pentru a merge la toaletă, despre cât de tare se vorbește etc. Se aplică aceleași maniere ca și în cazul adulților. Îi puteți învăța despre cum se face o rezervare, despre cum și ce se comandă, despre cum se împarte nota de plată.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon