Indiferent dacă ieșiți la restaurant, mergeți la un eveniment festiv, sunteți invitați la o cină de către prieteni sau chiar dumneavoastră sunteți gazda trebuie să știți că există trei moduri de a aranja masa: modul de bază, modul informal și cel formal.

Modul de bază este cel pe care cu siguranță îl folosiți în fiecare seară când luați cina în familie sau în weekend, la prânz, când vă bucurați de o plăcută masă în familie. În cazul prânzului, Există două farfurii – cea de supă și farfuria suport. Pornind de la stânga la dreapta, ordinea ustensilelor este următoarea: șervetul, furculița pentru felul principal, cele două farfurii, cuțitul care se așează tot timpul cu tăișul spre farfurie, lingura pentru supă. În partea stângă sus a farfuriei se așează farfuria și întinzătorul pentru unt. În dreapta sus veți pune un singur pahar, cu picior sau nu.

 

 

Modul informal  conține un număr redus de ustensile, implică servirea principalelor feluri de mâncare (supă, salată, fel principal și desert) și de aceea îl veți întâlni cel mai des la restaurante și cine festive. La acesastă modalitate de aranjare a mesei șervețelul se așează pe farfuria suport. Ordinea ustensilelor de la stânga la dreapta este următoarea: farfuria de salată, furculița de dimensiuni mai mici – pentru salată sau aperitive, furculița pentru felul principal, farfuria pentru felul principal pe care se așează șervetul, cuțitul care se așează tot timpul cu tăișul spre farfurie și lingura pentru supă. În partea din stânga sus a farfuriei regăsim și aici farfuria și întinzătorul pentru unt, în timp ce în partea dreaptă întâlnim două pahare: unul pentru apă, celălalt pentru vin. Lingurița pentru desert își păstrează poziția orizontală deasupra farfuriei, cu coada îndreptată în partea dreaptă. Ceașca, farfuria și lingurița pentru cafea vor fi aduse pe masă în timp ce se va servi desertul iar poziția lor corectă este în partea dreaptă, puțin mai jos față de poziția paharelor.

 

 

Modul formal – Cea mai importantă regulă a acestui mod de aranjare este simetria. Totul trebuie așezat la distanțe egale, formând un echilibru vizual. În spațiile rămase libere puteți decora după plac cu aranjamente florale sau alte decorațiuni care vă plac și se potrivesc evenimentului. Este modul întâlnit la evenimete festive, de exemplu la nunți, unde se vor servi mai multe feluri de mâncare. De reținut: pe masă nu se pun mai multe de 3 tacâmuri de același fel. Dacă se vor servi mai mult de 3 feluri de mâncare înaintea desertului, atunci acestea vor fi aduse cu tot cu tacâmuri. Pornind de la stânga la dreapta, iată cum veți întâlni ustensilele: furculița pentru pește, furculița pentru felul principal, furculița pentru salată, farfuria pentru felul principal pe care se va așeza șervetul. Acesta poate fi prins sau nu cu un inel special. În dreapta farfuriei, cu tăișul sprea aceasta veți găsi cuțitul pentru felul principal, cuțitul special pentru pește, lingura pentru supă și, dacă este cazul, furculița specială pentru crustacee. Lingurița pentru desert se află deasupra furculiței speciale pentru tort, ambele așezate orizontal, deasupra farfuriei – lingurița cu coada orientată spre dreapta, furculița spre stânga. Ele se vor aduce împreună cu farfuria pentru desert, nu se găsesc așezate de la început pe masă. Farfuria și întinzătorul pentru unt vor fi plasate în același loc pe care deja îl cunoașteți, în partea din stânga sus a farfuriei. Uneori întinzătorul poate avea propriul său suport. Paharele, în dreapta sus sunt în număr de 4, de obicei: paharul pentru apă – exact deasupra cuțitelor, imediat în partea dreaptă este locul cupei de șampanie. În fața acestor două pahare este locul celor pentru vin roșu și vin alb și un pahar pentru cherry.  Pe masă se pot așeza până la 5 pahare, incluzând chiar o cupă pentru șampanie. Paharele mici se vor așeza în fața celor mari. Cafeaua va fi adusă separat, locul ei rămânând același ca și în cazul modului informal. Va fi prezent un cartonaș cu numele dumneavoastră, deasupra tacâmurilor pentru felurile dulci sau pe farfurie. În unele cazuri, fiecare invitat va avea o scoică pentru sare și un recipient pentru piper. Rețineți că veți fi mereu serviți prin partea dreaptă și că, fiind mereu atenți, chelnerii vă vor umple paharele pe durata evenimentului. După ce terminați de mâncat, așezați corect tacâmurile pe farfurie.

 

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon