Credeți sau nu, există anumite reguli pentru a fi manierat pe Internet. Datorită caracteristicilor spațiului virtual trebuie să utilizăm anumite convenții pentru a putea comunica în mod eficient, pentru a evita neînțelegerile, pentru a nu jigni sau pentru a evita să fim ofensați, pentru a evita diversele neplăceri care pot apărea în viața reală datorită lucrurilor pe care le împărtășim cu ceilalți. Pentru a supraviețui în spațiul virtual, indiferent dacă vorbim de rețele de socializare, forumuri, bloguri sau e-mail, am alcătuit un top al regulilor de bună purtare în mediul on-line.

1) Aderați la aceleași standarde comportamentale ca în viața reală. Amintiți-vă mereu că în fața celuilalt monitor este tot o persoană care merită respect, considerație și față de care trebuie să fim onești. Pe scurt: comunicați cu ceilalți așa cum doriți ca ei să comunice cu dumneavoastră.

2) Folosiți e-mailul corect. Scrieți mesaje scurte, la obiect, nu abuzați de „Reply to all”. Nu răspundeți niciodată unui e-mail dacă sunteți supărat sau nervos. Trimiteți mesaje la ore potrivite. Nu distribuiți spam, nu răspundeți mesajelor „flame.”

3) Scrieți corect gramatical și folosiți punctuația corectă. Nu scrieți cu majuscule – interlocutorul va crede că țipați.

4) Dacă o informație, o locație pe Foursquare sau Path, o fotografie pe Instagram, ori un videoclip nu sunt de pus la „Avizier” cel mai bine ar fi să nu le postați. Doar așa vor fi ferite de ochii părinților, copiilor, șefului, colegilor, prietenilor și de comentariile tuturor.

5) Regula 4 este valabilă și invers. Nu postați astfel de lucruri despre ceilalți decât cu permisiunea lor.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon