Iată regulile de aur de care trebuie să ținem cont atunci când suntem într-o vizită de Sărbători:

 1. Intrați în dispoziția de Sărbători. Este o datorie morală față de gazdă. nu fiți cinici, ironici sau anti obiceiuri și tradiții. Dacă sunteți „unchiul Scrooge” este mai bine să nu transmiteți negativismul și celorlalte persoane. Sărbătorile sunt un moment al bucuriei și gândurilor bune.
 2. Dacă există anumite reguli ale casei, este bine să le respectăm întocmai: reguli privind cantitatea de apă caldă și a diverselor instalații din casă.
 3. Veniți în vizită încărcat de cadouri pentru toți membrii familiei. În prealabil consultați-vă cu gazda despre meniu și băuturi. Oferiți-vă, de exemplu, să procurați dulciurile și băuturile, lăsând plăcerea gazdei să se ocupe de restul preparatelor culinare.
 4. Fiți flexibili și adaptați-vă programul în funcție de ceea ce v-a pregătit gazda. Discutați înainte despre ceea ce ați vrea să vedeți sau să faceți dacă tot ați ajuns în alt oraș. Este nepoliticos să comentăm modurile gazdei de a face lucrurile.
 5. Cu bucurie oferiți-vă să ajutați la treburile casei, dar rețineți că „Nu!” înseamnă „Nu!”
 6. Aveți în permanență grijă de copii și de comportamentul acestora. Evitați potențialele războaie pentru divesele jucării și hărmălaia provocată de jocurile acestora.
 7. Televizorul este un aliat sau un dușman al Sărbătorilor. Nu puneți stăpânire pe telecomandă. Discutați asupra programului, dacă vreți să urmăriți o anume emisiune poate ar fi mai bine să programați înregistrarea ei, dacă gazda are o altă preferință.
 8. Nu cereți imposibilul și nu impuneți lucruri pe care în mod normal le faceți acasă.
 9. Oferiți-vă să fiți cel care plătește o masă la restaurantul preferat al gazdei. O schimbare de peisaj va fi binevenită și mult apreciată.
 10. Acordați o deosebită atenție felului în care lăsați camera de oaspeți la plecare. Nu e o dovadă de bun simț să strângem așternuturile și să le băgăm în mașina de spălat, dar putem lăsa ordine și camera aerisită.
 11. La plecare nu uitați să mulțumiți gazdelor pentru efortul de a vă face șederea plăcută și luați-vă revanșa întorcând invitația.

Cu drag vă invit să citiți și cele 11 reguli pentru un musafir politicos.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon