În primul rând trebuie să stabilim un lucru: Șampania (fr. champagne) este un vin spumant produs în regiunea Champagne, din Franța, după anumite reguli de vinificare ce prevăd o a doua fermentare a produsului în interiorul sticlei pentru a crea carbonatarea. Se obține din strugurii soiului Pinot Noir, Chardonnay și Pinot Meunier. Un Blanc de Blancs (alb la alb) este realizat exclusiv din Chardonnay, un Blanc de Noirs (alb la negru) se face în primul rând din Pinot Noir. În foarte multe țări, precum și în România termenul se folosește generic pentru toate vinurile spumante, din diverse soiuri de struguri produse conform normelor apelativului original. Principalele branduri de șampanie sunt Moët & Chandon (producătorii lui Dom Pérignon), Cristal, Veuve Cliquot și Krug. Majoritatea acestora sunt deținute de concernul LVMH (Moët Hennessy • Louis Vuitton) inclusiv casa Ruinart – cel mai vechi producător exclusiv de șampanie. Băutură rafinată, șampania se bea mai ales la petreceri, la nunți, aniversări sau în momentul în care sărbătorim anumite succese și achiziții importante. Spumantul are o sticlă specifică, un dop asigurat cu sârmă și o etichetă elegantă. Atenție! Vinul spumos este un vin din prese inferioare și îmbunătățit cu dioxid de carbon. Nu vă lăsați înșelați de reclame și de sticla aurită. Înainte de a servi un vin spumant trebuie să știți câteva lucruri:

  • Sticla de spumant se păstrează într-un loc răcoros, întunecat unde trebuie să se „liniștească.” Se introduce în frigider, la rece, cu câteva ore înainte să fie servită, dar nu prea mult timp pentru că va căpăta un gust metalic. Cel mai indicat mod de răcire este într-o frapieră cu gheață.
  • Pe masă se pun pahare speciale de spumant (en. champagne flûte, fr. Flûte à Champagne) – cu picior lung și cupă în formă cilindrică, înaltă,  sau cupe speciale, în care își pierde mai repede aciditatea. Designul acestora poate varia în nenumărate feluri. Paharele trebuie să fie foarte curate și perfect uscate.
  • Deschiderea unei sticle de spumant este o chestiune grea doar dacă nu știți ce aveți de făcut. Trebuie doar să îndepărtați suficientă folie cât să vă permită să desfaceți cu atenție sârma din jurul dopului. Țineți degetul mare deasupra dopului. Sticla trebuie ținută la o înclinație de 45º și îndreptată spre o zonă în care nu se află alte persoane, pentru a evita accidente nedorite. Împingeți ușor pluta afară din sticlă. Când dopul a ieșit suficient de mult îl puteți răsuci și scoate afară. Agitarea sticlei și scoaterea cu putere a dopului, deși gesturi populare în filme, nu fac păarte din modul corect de deschidere a unei sticle de vin spumant.
  • Gâtul și gura sticlei se șterg cu un șervet curat și se toarnă în pahare. Paharele se țin aproape de gura sticlei pentru a evita vărsarea lichidului prețios. În fiecare pahar se toarnă cam 3 centimetri, după care se lasă să se liniștească și se revine pentru a umple cam 3/4. Paharul se ține înclinat la 45º pentru a nu produce spumă.
  • Paharul de spumant se ține exclusiv de picior. Căldura degajată de mâna noastră poate deteriora calitatea spumantului.
  • Spumantul se soarbe cu înghițituri mici. Este o băutură asociată cu rafinamentul, de aceea se bea cu multă eleganță.
  • Tradițional, la miezul nopții dintre ani se ciocnește un pahar de șampanie cu cei alături de care petrecem. Facem acest lucru cu multă grație și vom ura toate cele bune pentru anul ce tocmai începe.
  • Beți cu moderație pentru a evita eventualele neplăceri de a doua zi și nu vă urcați la volan după ce ați consumat spumant. Dacă sunteți gazda petrecerii asigurați-vă că invitații au asigurat alt mijloc de transport către casă.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon