royals

Casa Regală Britanică este una dintre puținele instituții care încă se mai pot mândri cu o etichetă și un protocol impecabil. Doamnele poartă mereu pălării, domnii își poartă corect decorațiile și le sunt recomandate mănușile albe, fiecare invitație este trimisă corect respectând numele și titlurile destinatarilor, specificând codul vestimentar, iar eticheta la ceaiurile și dineurile regale este impecabilă. Totul este tradiționalist, dar destul de simplu:

  • Când ne adresăm prima dată reginei/regelui îi vom spune „Majestatea voastră!”(Your Majesty) apoi îi vom spune „Doamnă!/Domnule!” („Ma’am/Sir”). Pornind de la Prințul de Whales pe scară ierarhică inferioară ne vom adresa folosind „Alteța voastră!” („Your Royal Higness”), apoi „Doamnă!/Domnule!” („Ma’am/Sir”).
  • În fața roialităților britanice nu se fac plecăciuni decât dacă facem parte dintre supușii Coroanei. Britanicele vor face o scurtă reverență iar britanicii vor înclina ușor capul.
  • Vom da mâna cu regele/regina doar dacă aceaștia întind mâna primii. Altfel, regina și regele nu se ating, nu se îmbrățișează, nu se sărută. Străngerea de mână trebuie să fie grațioasă.
  • De asemenea, dacă regele și regina vor dori să converseze, vor fi primii care vi se vor adresa. În timpul conversației trebuie să fim naturali, să ne adresăm corect, să nu punem întrebări personale și să stabilim un elegant contact vizual.
  • Nenumăratele evenimente sociale la care participă Casa Regală Britanică, de obicei, au un cod vestimentar bine stabilit, toți cei prezenți fiind informați despre acest lucru. Însă, nu este necesar ca la o întâlnire protocolară cu Majestatea Sa Regina Elisabeta să cheltuiți economiile de-o viață pentru o pălărie, un costum și o pereche de mănuși.
  • Dacă sunteți invitați la ceai poate ar fi bine să citiți puțin despre eticheta ceaiului. De reținut în plus ar fi că toate invitatele vor termina de mâncat odată cu Regina.
  • La dineurile regale este imperativ necesar să stăpânim foarte bine bunele maniere la masă, iar dacă nu suntem siguri, să luăm exemplu de la invitații mai experimentați decât noi.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon