„De multe ori avem ocazia să mâncăm pizza: într-o pizzerie, la restaurant, la un party cu prietenii, la un party cu colegii de serviciu etc. M-ar interesa care sunt „regulile”: cu furculița și cuțitul sau cu mâna, sau..?” – mesaj primit pe facebook de la Ada H., București

 

Dragă Ada,

întrebarea ta este binevenită și sunt sigură că foarte mulți cititori s-au întrebat același lucru. Iată ce spune eticheta cu privire la acest delciu de origine italiană:

  • De obicei pizza este servită ca aperitiv sau ca fel principal la mesele informale. Dacă este aperitiv, atunci vine direct tăiată în bucăți mici și se mănâncă cu mâna.
  • La un prănz de afaceri, de exemplu, se va mănca exclusiv cu tacămurile, tăind bucată după bucată.
  • De obicei, pizza pe care o comandăm vine direct tăiată în felii. Așa că fie la un party cu prietenii, fie la serviciu, nu este lipsă de maniere să mâncăm cu mâna, luând fiecare felie și împăturind-o pe verticală. O pizza cu gorgonzola și salam picant poate fi mai gustoasă așa. O pizza cu rucolla, de exemplu, nu se potrivește acestui mod și va fi consumată cu tacâmurile. Sunt permise ambele metode, în funcție de topping. Pizzeria nu este chiar locul unde lumea ne verifică manierele așa că sunt puține șanse să procedăm greșit.
  • Cum mănâncă italienii: În Italia pizza nu se feliază. Este adusă la masă întreagă cu diametrul de 30-40 cm, gata scoasă din cuptor. Desigur, o bucată așa de mare nu poate fi mâncată cu mâna și se folosesc tacâmurile.

Cu mult drag!

Simona

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon