„Bună ziua!
Am tot văzut pe la știri despre vânătoarea organizată de Ion Țiriac pe domeniul de la Balc. În afara faptului că televiziunile prezintă în manieră proprie și deja bine cunoscută evenimentul, vă pun următoarea întrebare? De ce la noi e considerat masacru și în alte țări, de exemplu Anglia, este un sport cu tradiție, practicat de cei bogați și are propriile reguli de etichetă? Eu sunt vânător și am moștenit această pasiune de la tatăl meu care vâna împreună cu bunicul meu. Nu de multe ori am fost chemați la vânătoare de iepuri pentru că populația scăpase de sub control și pentru că pe timpul iernii ne mai aavând hrană începuseră să roadă scoarța unor pomi fructiferi foarte tineri. Pe vremuri, pentru a controla populația de ciori primeam două cartușe pentru un exemplar vânat. Nu-i așa că pe toți ne deranjează ciorile din Cișmigiu? O scroafă de mistreț naște foarte mulți pui, care la rândul lor vor face și mai mulți pui. Lucrurile trebuiesc controlate. Vă rog scrieți despre eticheta vânătorilor. Este un sport cu vechime, o pasiune, era un mod de viață. Apreciez și salut inițiativa și efortul depus pentru acest site. Recunosc că l-am descoperit întâmplător.
Cu mulțumiri,

Nelu”
Stimate Domn,
în primul rând vă mulțumesc pentru aprecieri, pentru mesaj și pentru idee. Aveți dreptate, vânătoarea era pasiunea nobililor, mărturie fiind tablouri și scrieri celebre. Eticheta pentru vânători are un set de reguli care ar trebui înțelese și respectate. În principal acestea sunt reguli de siguranță care pot fi folosite de începători dar și de cei cu experiență. Am sintetizat în cele ce urmează 10 reguli de bază pe care orice vânător trebuie să le știe:

  1. Vânătorii trebuie să aibă permisul de armă valabil, să cunoască și să respecte legile cinegetice și să dovedească cu acte o stare de sănătate perfectă.
  2. Echipamentul (arma, muniție, vestimentație) trebuie întreținut în perfectă stare și depozitat conform prevederilor legale.
  3. La partidele de vânătoare trebuie să fiți punctuali și bine pregătiți.
  4. Respectați cu grație regulile impuse de organizatori, respectați-i pe ceilalți vânători, pe hăitași.
  5. Câinii și caii cu care mergeți la vânat trebuiă să fie antrenați pentru acest lucru.
  6. Apăsați pe trăgaci doar atunci când ținta este sigură. Nu trageți la întâmplare. Este cea mai importantă regulă de siguranță.
  7. Înainte să trageți identificați specia din care face parte vânatul. Evitați astfel neplăcerea produsă de uciderea unui animal protejat de lege. Animalele se vânează dacă fac obiectul hranei sau dacă numărul a scăpat de sub control și sunt considerate dăunătoare.
  8. Când mergeți pe câmp sau prin pădure arma trebuie să fie desfăcută și țeava îndreptată în jos sau spre cer.
  9. Nu dați altor persoane o armă încărcată și închisă.
  10. Țineți evidența cartușelor, a dimensiunilor acestora și nu încărcați niciodată pușca decât atunci când sunteți siguri că țeava este goală.

Cu mult drag,

Simona

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon