A face un cadouri este una din bucuriile vieții. Ne dorim mereu să le facem plăcere celorlalți, dar trebuie să ținem cont mereu că gestul în sine este mereu mai important decât valoarea materială a cadoului. Este mereu o plăcere să alegem și să oferim personal un cadou pentru a ne arăta recunoștința și aprecierea față de cei dragi, de prieteni sau de partenerii de afaceri. Nu ne place să ne facem apariția la aniversări sau evenimente speciale „cu mâna goală” iar alegerea cadoului potrivit este o provocare. Am selectat pentru voi câteva reguli de etichetă care să vă ajute în acest demers:

 • Organizarea – Nu lăsați pe ultimul moment alegerea unui cadou. Știți exact data evenimentului așa că puteți porni la cumpărături imediat ce timpul vă permite. Stabiliți înainte și bugetul pentru cadou. Dacă ziua unui prieten este peste 2 luni, dar ați văzut cadoul perfect, cumpărați-l. Pentru a ieși din situații neprevăzute este bine să aveți un „cufăr cu cadouri” – un vin bun, o carte de bucate interesantă și diverse tipuri de felicitări, un set de 2 căni elegante pentru ceai, de exemplu.
 • Când alegeți un cadou este bine să vă gândiți la: persoana căreia îl oferiți și evenimentul la care sunteți invitați, sau ocazia cu care faceți acest cadou. Dacă este un cadou pentru un nou născut, pentru nunta de aur, pentru Paște sau pentru Crăciun, dacă este un cadou de casă nouă pentru un prieten vechi sau pur și simplu dacă este un cadou surpriză pentru cineva drag – toate se aleg la fel. Fiți atenți la discuțiile cu „subiectul” aflați ce preferințe are, ce și-ar dori să își cumpere în viitor, poate găsiți un obiect care întregește o colecție. Apelați la instinct. Dacă prima impresie despre un obiect este că îi va face plăcere celui căruia îl veți oferi, probabil este adevărat.
 • Evitați cadourile costisitoare. Majoritatea oamenilor se vor simți datori să vă ofere în schimb un cadou la fel de prețios pe care uneori nu și-l pot permite. Optați pentru ceva simbolic.
 • Florile sunt mereu la modă. Nu vă feriți să oferiți florile de sezon. Sunt proaspete și foarte frumoase. Dacă știți care sunt, optați mereu pentru florile preferate. Se pot oferi flori în ghiveci, sau un aranjament. buchetul se oferă mereu cu cozile în jos și fără diversele ambalaje protectoare. Mai multe detalii aici.
 • Pentru copii mereu vor fi potrivite jucăriile și dulciurile. În zilele noastre este foarte ușor să cumpărați jucării. Intrați în primul magazin specializat și cu ușurință veți putea alege cadouri potrivite vârstei atât pentru fete cât și pentru băieți.
 • Cărțile se oferă dacă știm exact preferințele literare ale destinatarului, dacă știm că sunt dintr-o colecție, dacă sunt bestseller-uri, ediții princeps sau ediții speciale. Nu ne vom semna pe cărți decât dacă noi suntem autorii.
 • Pentru vizite, rămân indicate clasicele cutii cu bomboane fine sau sticle de vin (rar, de coleție sau vinul preferat de gazdă).
 • Dacă sunt obiecte vestimentare, majoritatea magazinelor oferă acum bon pentru cadou, fără prețul obiectului. Nu este lipsit de maniere să procedați așa. Mai bine un cadou diferit decât unul complet inutil.
 • Nu se oferă: medicamente, bani sau produse alimentare chiar dacă știm că cel care le primește are mare nevoie de ele. Excepție fac delicatesele și coșurile cu produse specifice de sărbători. De asemenea, nu se oferă animale de companie pentru că acestea vin la pachet cu multă responsabilitate. Nu se oferă cadouri pe care le-ați primit cu alte ocazii, chiar dacă nu vă plac. Evitați cadourile cu ambalaje deteriorate. Nu se fac cadouri șefilor, decât în particular dacă sunteți prieteni apropiați. Produsele cosmetice sunt iar un cadou cu dus și întors: este posibil să nu fie pe placul destinatarului și nu îl putem obliga să își schimbe parfumul. Situația este aceeași și în cazul obiectelor decorative – a forța pe cineva să expună în propria casă un obiect care nu se potrivește doar ca să ne facă nouă plăcere este lipsit de considerație.
 • Un aspect important este felul în care prezentăm cadoul: frumos ambalat în hărtie colorată, cu o fundă asortată sau într-o pungă specială deosebită.
 • Cadourile pot fi însoțite de o felicitare în care să vă exprimați gândurile bune în concordanță cu evenimentul.
 • Darurile se pot expedia prin curier.
 • Contează foarte mult și felul în care îl vom oferi. Cuvintele pe care le spunem când oferim, urările potrivite evenimentului și zâmbetul sincer.
 • Revin asupra ideii că în momentul în care primim un cadou trebuie să mulțumim zâmbind și să îl desfacem cu entuziasm. A spune „Vai, dar nu trebuia să te deranjezi!” este echivalentul lui „N-am nevoie de cadouri de la tine.”

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon