Lingurița pentru desert se află deasupra furculiței speciale pentru tort, ambele așezate orizontal, deasupra farfuriei – lingurița cu coada orientată spre dreapta, furculița spre stânga. Ele se vor aduce împreună cu farfuria pentru desert, nu se găsesc așezate de la început pe masă. Ce facem cu ele? Când folosim furculița? Dar lingurița? Le putem oare folosi pe amândouă în același timp? Totul depinde de felul desertului cu care suntem serviți.

Dacă sunt deserturi cu consistență moale, de exemplu crema de zahăr ars, vom folosi lingurița. Pentru afine, zmeură sau alte elemente decorative vom folosi furculița.

Plăcintele, prăjiturile cu blat pufos sau clătitele (simple ori sub forma unui tort) sunt adesea servite cu înghețată. Le putem mânca cu lingurița sau cu furculița. Putem folosi și ambele ustensile: cu lingurița vom tăia bucata de plăcintă și o vom împinge pe furculiță alături de puțină înghețată. La fel vom proceda cu compoturile și cu deserturile cu o consistență mai tare, cum ar fi tortul bezea sau cu eclerurile și tartele.

Înghețata din cupă se va mânca cu lingurița. Manierat ar fi să nu sorbiți înghețata topită care rămâne pe fundul cupei. Înghețata la cornet se va mânca așa cum o primiți. Avem totuși un sfat practic: înfășurați cornetul într-un șervețel.

La aniversări, zile onomastice, nunți sau botezuri desertul obișnuit este tortul cu straturi însiropate de blat și cremă. Pe farfurie vom primi o felie triunghiulară, în poziția în care a fost tăiată și desprinsă din tort. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să culcăm felia într-o parte cu ajutorul furculiței sau linguriței pentru desert – la alegere. Sau puteți folosi orice ustensilă a mai rămas pe masă. Dacă nu mai este niciuna, vă puteți descurca cu degetele.

Dacă sunteți la masă și veți fi serviți cu brioșe, acestea se vor tăia în jumătate – orizontal sau vertical – la alegere, apoi jumătățile se vor unge pe rând cu unt, folosind cuțitul special. Nu uitați că în timp ce faceți această operațiune brioșa (la fel ca o felie de pâine sau chiflă) se ține pe farfuria specială pentru unt. Apoi puteți pune gem, dulceață, miere sau jeleu.

Un desert foarte „fashionable” astăzi sunt the cupcakes. Au o dimensiune prea mare pentru a mușca din ele, iar crema de deasupra ni se va lipi de nas. Pentru a le mânca în mod corect, întâi vom desface hârtia în care sunt coapte. Apoi cu ambele mâini vom secționa partea de blat pufos la aproximativ jumătate. Partea de jos se va pune peste cremă și ornamente (dacă există). Am format astfel un sandwich din care vom putea mușca cu încredere.

Un alt desert „fashionable” sunt les macarons. Deși la prima vedere s-ar mânca dintr-o înghițitură, pentru a savura un macaron este nevoie de 3 pași simpli. Îl vom ține între degetul arătător și degetul mare (nu ridicați degetul mic în aer, da?). Pasul doi: vom mușca o jumătate, iar pasul trei, când micul și savurosul nostru desert se va termina, ne va conduce cu gândul la… următorul macaron.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon