Una dintre marile fericiri ale acestei vieți este prietenia și una dintre fericirile prieteniei este aceea de a avea cui să încredințezi un secret.

Alessandro Francesco Tommaso Manzoni

 

Prietenii sunt cei care ne îmbogățesc viața. „Cine găsește un prieten, găsește o comoară.” Cei care se bucură sincer împreună cu noi de reușitele noastre și cei care ne ajută să depășim momentele grele. Bunele maniere întăresc relațiile de prietenie, la fel și respectul acordat reciproc și respectarea intimității. Cei care ne înconjoară pot spune câte ceva și despre caracterul nostru. Avem aceleași pasiuni și preferințe, mergem în aceleași localuri, plecăm împreună la munte sau la mare, ne simțim bine unii în compania celorlalți, suntem apropiați chiar dacă uneori ne vedem rar.

Prietenia funcționează în ambele sensuri. Atât noi cât și prietenii noștri trebuie să contribuim cu câte ceva la această relație. Ne vizităm pe rând, ne împărtășim problemele și bucuriile, cerem sfaturi și păreri, doar ascultăm când este cazul, ne respectăm opiniile chiar dacă uneori nu coincid. Ar trebui să reținem că atunci când povestim un succes obținut o vom face cu modestie, iar când vom fi supărați sau deprimați nu ne vom agasa prietenii cu văicărelile, chiar dacă ne știm de-o viață. Când primim vizita unor prieteni nu vom sta tolăniți pe canapea, în pijama, indiferent dacă suntem foarte apropiați și ne cunoaștem secrete foarte intime. O relație apropiată nu necesită vizite protocolare, dar putem telefona cu puțin timp înainte, pentru a le da prietenilor timp să se pregătească. Chiar dacă familiile noastre sunt apropiate, nu vom vizita niciodată soția prietenului când acesta nu este acasă și nici nu vom insista să îl așteptăm.

Un prieten bun nu va bârfi și nici nu va pleca urechea la bârfe. Evitați să dați sfaturi.

O prietenie puternică poate fi întreținută chiar și de la distanță cu ajutorul corespondenței și discuțiilor telefonice. Într-o relație de prietenie nu există interese pecuniare. Nu vom renunța la prietenii vechi pentru cei noi.

Dacă suntem prieteni cu colegi de birou, vom păstra o relație discretă. Acest lucru poate naște invidii și comentarii din partea tuturor, mai ales într-o companie mică și mai ales din partea șefilor care v-ar putea imputa prănzurile lungi și folosirea infrastructurii companiei pentru conversații perosnale.

Explicați-le copiilor Dumneavoastră cum se formează și se mențin prieteniile. Încurajați-i să aibă cât mai mulți prieteni.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon