Homarul este o delicatesă. La prima vedere, modul de mâncare al homarului poate părea complicat. Pentru a ajunge la carnea din interiorul unui homar întreg (fiert sau preparat în aburi) avem nevoie de ustensile speciale – un clește și furculița pentru fructele de mare așa cum sunt prezentate în imaginea de mai jos. Cu cleștele vom sparge crusta, iar cu furculița specială vom aduna carnea, în special din locurile greu accesibile. La restaurantele de profil se obișnuiește ca fiecare cleint să primească un șervet mare, din material textil sau din hârtie care se va așeza în jurul gâtului. Desfacerea și scoaterea părților comestibile necesită oarecare cunoștințe despre anatomia crustaceului. Observați piesele bucale și antenele: toate sunt necomestibile.

Iată cum vom proceda.

1. Începem cu ruperea picioarelor. Ținem homarul de spate și printr-o mișcare scurtă de tragere și răsucire le desprindem de torace. Nu le vom arunca pentru că în interior există delicioase bucățele de carne.

2. Apoi vom îndepărta cleștii de la prima articulație, cu aceeași mișcare de tragere și rotire.

3. Odată îndepărtat cleștele, vom desprinde partea de jos, de dimensiuni mai mici și vom mânca bucățile delicioase de carne din interior.

4. Folosind instrumentul special cu care am fost serviți vom sparge cleștele cel mare (superior) foarte aproape de vârf.

5. Folosind degetul arătător vom împinge carnea afară din clește.

6. Tinând coada într-o mână și partea superioara a crustaceului în cealaltaă, vom răsuci pentru a le separa.

7. Carnea din interiorul cozii este cea mai bună parte din homar, iar dacă nu vă deranjează puțină muncă suplimentară, puteți desface înotătoarele codale unde veți găsi alte bucăți delicioase. Înainte de aceste operațiuni ar trebui să îndepărtați tractul digestiv al crustaceului aflat în partea superioară, sub crustă. De asemenea veți întâlni sistemul circulator și glandele digestive, alături de icrele nefecundate, dacă aveți noroc și veți fi servit cu un homar femelă. Consumatorii pasionați de homar le consumă cu plăcere și pe acestea.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon