Bunele maniere la masă prevăd vâteva reguli simple pentru a mânca pâinea:

  • Luați din coșul de pâine o felie, sau o chiflă. Dacă este prea departe, puteți cere unui comesean să vă aducă coșul la îndemână pentru a vă putea servi.
  • Dacă sunteți aproape de coș, întâi vă serviți, apoi îl veți servi pe cel care stă în stânga Dumneavoastră, apoi pe cel din dreapta, care la rândul lui vă servi mai departe.
  • Rupeți o bucată mică de pâine, cu degetele. Dacă vă place cu unt, puteți întinde untul pe această bucată. Operațiunea se desfășoară deasupra farfuriei Dumneavoastră, folosind untul cu care ați fost servit și cuțitul special pentru unt. Dacă există unt pe o farfurie specială, dar pentru toți mesenii, vă veți pune puțin în farfurie, cu ajutorul ustensilei destinate acestui lucru, nu cu propriul cuțit! Dacă pe farfurie aveți pachetețele mici de unt, ambalate, le veți desface cu mâna.
  • Procedați la fel cu fiecare bucată de pâine și nu uitați că este lipsă de maniere să mușcăm din pâine.
  • Chiflele (și în general pâinea cu consisteță lejeră) se pot înjumătăți, din biscuiții „byte-size” nu se mușcă. Pâinea nu se folosește pentru a împinge mâncarea în furculiță și nici pentru a curăța farfuria, indiferent cât de mult ne-a plăcut ceea ce am mâncat. Grisinele nu necesită unt, dar dacă totuși doriți să le asociați cu acesta, veți unge câte puțin, atât cât puteți mușca. Crutoanele sunt deja preparate cu unt sau ulei de măsline și vor fi puse în farfurie cu ajutorul unei linguri, niciodată cu mâna.
  • Evitați excesul de firmituri.

Aflați aici câteva informații utile despre unt.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon