„Uitându-mă la imaginile de pe pagina de Facebook, am observat un citat inserat peste o poză cu o umbrelă și astfel mi-am amintit de o problemă: nu știu ce este corect să fac cu umbrela după folosire, la intrarea într-un local, într-o sală de clasă, la cineva în casă… Deci, cum procedăm corect cu umbrelele ? În clasă, acasă, într-un local (unde nu pare să existe un spațiu pt. ele), în vizită la cineva? – Larisa D. via facebook

 

Draga mea Larisa,

în primul rând îți mulțumesc pentru întrebare. Umbrela este un obiect special, cu o etichetă proprie. Iată care este aceasta:

  • Unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le reținem este că trebuie să folosim o umbrelă adecvată: dacă mergem singuri, vom avea o umbrelă pentru o persoană. Dacă suntem doi, vom alege umbrela de dimensiuni mari, astfel încât să mergem confortabil. Nu există nicio regulă potrivit căreia trebuie să deținem o singură umbrelă. Putem avea mai multe, le putem potrivi ținutei sau stării de spirit. Important este să fie o umbrelă funcțională, să nu fie ruptă sau cu materialul deteriorat. La fel ca geanta, umbrela poate spune câte ceva despre noi.
  • Atunci când deschidem umbrela trebuie să fim atenți pentru a nu lovi pe cei din jur. O vom ține în poziție verticală, nu îndreptată într-o parte. Umbrela este un accesoriu care ne apără de ploaie, nu o armă albă! La fel vom proceda și când o vom închide sau când o vom scutura. Umbrela se strânge înainte de a intra în clădire. Excesul de apă va fi îndepărtat prin scuturarea ușoară, de câteva ori, imediat ce am străns-o.
  • Un aspect foarte important legat de acest subiect este: unde punem umbrela udă pentru a evita scurgerea excesului de apă? Atunci când ne urcăm în mijloacele de transport în comun sau într-un automobil o vom ține aproape de noi, o vom sprijini de podea, cu atenție, și obligatoriu îi vom pune husa de protecție. În autobuz, tramvai, metrou etc vom fi atenți ca apa să nu se scurgă pe pantofii celorlalți călători. Nu vom depozita umbrela pe scaunele libere și mai ales nu o vom deschide în nicio circumstanță.
  • Cănd mergem pe stradă trebuie să stăpânim foarte bine „dansul umbrelelor.”
  • Atunci când mergem în vizită, iar afară plouă, dacă nu vom observa locul pentru depozitarea umbrelelor, vom întreba gazda care cu siguranță se va ocupa de această problemă. La restaurante, o vom înmâna celor care ne primesc, sau o vom lăsa la garderobă, iar dacă localul nu are aceste sisteme și nici loc special pentru umbrele (coș pentru umbrele), vom întreba chelnerul.
  • Este manierat ca în zilele ploioase, atunci când călătoriți cu mașina personală, să aveți umbrela în portiera mașinii. Unele mărci de automobile au creat chiar un loc special pentru așa ceva. Șoferul va deschide umbrela, apoi va merge și o va ține pasagerei. Împreună, sub umbrelă se vor îndrepta către clădirea în care trebuie să intre.
  • Eticheta spune ca atunci când un cuplu merge sub umbrelă, aceasta va fi ținută obligatoriu de către bărbat.
  • Dacă v-ați oprit la semafor iar persoana de lângă nu are umbrelă, cel mai politivos lucru pe care îl puteți face este să împărțiți spațiul și protecția oferită de umbrela dumneavoastră.

Cu mult drag,

Simona

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon