A fi gazdă de Paște nu este lucru de puțină însemnătate. Pe lângă bucuria de a petrece cu mambrii familiei, mai ales, dar și cu prietenii, acest fapt atrage o serie de responsabilități. Veți avea alături cel puțin 3 generații  – de la bunici, la copii de diferite vârste sau reprezentanți a două familii aliate datorită mariajului. Toți vor sta mai multe zile. Toți au păreri și tabieturi, toți au obiceiuri de Paște. Pentru a trece cu bine acest test de răbdare și organizare nu trebuie decât să urmați sfaturile noastre:

  • Pregătiți-vă casa pentru musafiri. Camere decorate pentru Paște, curate și aerisite. Pe noptieră puneți câteva cărți care ar putea face plăcere musafirului. Asigurați-vă că aveți destule pături, prosoape, cosmetice de uz general (săpun, pastă de dinți, periuțe de dinți în plus, uscător de păr etc). Amenajați spațiu pentru cei mici și spațiu pentru cei în vârstă care au nevoie de mai mult repaus. Asigurați-le loc de parcare celor care vin cu mașina.
  • Comunicați-le oaspeților regulile casei: ora la care serviți micul dejun, ora la care trebuie să se întoarcă acasă (mai ales adolescenților), se fumează numai pe terasă etc. Procedați la fel și în cazul eventualelor defecțiuni ale instalațiilor sanitare sau electrice.
  • Organizați diverse activități și plimbări. Jocuri care să atragă toți membrii familiei, diverse activități pentru cei mici. În Noaptea de Înviere veți merge la biserică așa că fiți pregătiți cu lumânări. Dacă tot au venit în vizită, musafirii pot vizita orașul, pot merge la cumpărături, la târguri de Paște, la muzee, concerte sau în parc. Organizați ieșiri cu cei mici astfel ca cei mai în vârstă să se poată bucura de momente liniștite, cu cei mari acolo unde știți că le va face plăcere. Copiii sunt bucuria tuturor, dar energia lor nu este compatibilă mereu cu cea a bunicilor. Cu toate acestea, acordați-le musafirilor timp și spațiu liber. Poate vor doar să stea liniștiți sau să facă singuri o plimbare.
  • Dacă sunteți gazda unei reuniuni de familie – de la bunici și unchi la nou născuți – trebuie să faceți provizii. O familie numeroasă atrage după sine și multe preferințe culinare: diabetici, vegetarieni sau chiar copii mici care mănâncă pasat – pentru toți va trebui să aveți alternative la mâncarea tradițională. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă petreceți tot timpul în bucătărie, ci că trebuie să adaptați și să fiți inventivi. Stabiliți meniul și restricțiile cu musafirii din timp, luați în considerare alergiile și intoleranțele la diverse alimente. În fiecare moment fiți gata să oferiți o limonadă, o gustare dulce. Când doriți o schimbare de peisaj, puteți invita pe toată lumea să ia masa la restaurant.
  • Emisiunile tv vă pot fi un aliat sau un inamic. Multitudinea de programe frumoase sunt binevenite, dar pot crea conflicte de interese. Dacă nu aveți un televizor la locul de joacă al copiilor, planificați înainte cine la ce se uită, înregistrați emisiuni dacă aveți posibilitatea. Întrebați la ce emisiuni se uită musafirii de obicei și faceți-le pe plac chiar dacă acestea nu sunt pe gustul dumneavoastră.
  • Este posibil să aveți nevoie de ajutor domestic în această perioadă dacă aveți o familie numeroasă și o locuință mare. Trebuie să faceți din timp aranjamente pentru că e greu să găsiți persoanele potrivite chiar și pentru un onorariu mai mare. A cere ajutor oaspeților la prepararea măncărurilor atunci când nu mai faceți față nu este un gest nepoliticos. În acest fel veți reuși cu siguranță să preparați pe gustul fiecăruia sau veți afla noi secrete gastronomice.
  • Mai multe familii la un loc înseamnă și mai multe obiceiuri. Fiți flexibili.  Nu fiți genul de gazdă arbitru care se uită mereu la ceas și aliniază “jucătorii.” Fiți pregătiți pentru flori călcate dacă veți petrece Paștele la grătar, în grădină. Acordați o atenție deosebită celor care își depășesc limitele atunci când vine vorba de alcool sau bucatele pascale delicioase. Rezolvați situațiile cu calm. Un pahar spart nu este un motiv de întristare.
  • Nu fiți dezamăgiți dacă lucrurile nu merg perfect. Efortul pe care îl faceți cu siguranță va fi observat și apreciat. Plănuiți înainte, decorați casa de sărbătoare, preparați bucatele specifice și aprovizionați-vă cu băuturi fine. Nu vă plângeți de cât de mult aveți de muncă în bucătărie pentru că îi veți face pe musafiri să nu se simtă bineveniți. Acceptați orice ajutor care vi se oferă. Fiți veseli! Veți petrece momente minunate!

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon