Politețea este pentru oameni ceea ce căldura este pentru ceară.

Schopenhauer

1. Un om politicos îi respectă sincer pe ceilalți. Politețea, bunele maniere și eticheta nu sunt doar pentru cei bogați, pentru cei în vârstă, pentru cei cu o educație aleasă sau pentru demnitarii de rang înalt. Fiți politicoși cu toți cei pe care îi întâlniți, fie că sunt în serviciu Dumneavostră, fie că vă sunt superiori. Spuneți de fiecare dată „Te rog!”, „Mulțumesc!” și „Scuzați-mă!” atunci când este nevoie. De cele mai multe ori veți primi înapoi același respect și veți fi o persoană apreciată de ceilalți.

2. Vorbiți corect și politicos, fiți calm și folosiți un ton plăcut. Nu abordați subiecte dificile precum politica, banii, religia, boala sau sexul și mai ales nu bârfiți. Un om manierat evită ticurile verbale (ca „Gen!” sau „Mă-nțelegi?” – de exemplu). O conversație presupune participarea a două sau mai multe persoane și este nepoliticos să dominați discuția sau să îi întrerupeți pe cei care vorbesc. A asculta este o artă. Cei politicoși o stăpânesc foarte bine!

3. Înfățișarea este importantă! Aveți deosebită grijă de ea. Purtați costumația adecvată pentru fiecare ocazie – de la pijama la rochia de cocktail sau costumul de gală, totul trebuie asortat întâi de toate cu evenimentul și starea în care ne aflăm. Oferiți atenție detaliilor legate de igiena personală. E minunat să fim în pas cu moda, dar mereu trebuie să alegem ceea ce ne prinde bine. Altfel, cu ușurință putem fi ridicoli.

4. Salutați politicos în funcție de momentul zilei, de persoana pe care o întâlnim, de locul în care ne aflăm. Un zâmbet și un salut spun mai mult decât 1000 de cuvinte.

5. Oferiți complimente și felicitați-i pe ceilalți. Fiți sincer și apreciați deschis realizările cunoscuților. Atunci când vă place ceva la vestimentația unei persoane, atunci când cineva a obținut o avansare sau când familia i s-a îmbogățit cu un nou membru, de sărbători, cu ocazia unor evenimente speciale, a aniversărilor și onomasticilor sau pur și simplu când remarcați ceva frumos în jur.

6. Stăpâniți bunele maniere la masă. 

7. Nu ocoliți micile gesturi de curtoazie. Cedați locul în mijloacele de transport în comun celor care au mai mare nevoie de el. Regula primului venit este valabilă doar celor cu care suntem egali. Deschideți ușile la intrarea și ieșirea din clădiri, deschideți ușile automobilelor și oferiți ajutor la coborâre atât doamnelor dar și domnilor care au nevoie de el. Oferiți ajutor celor care se îmbracă – domn sau doamnă, dacă vedeți că îl necesită. Când un vecin sau un coleg cară un obiect greu, este manierat să îl ajutăm. De bun simț este să acordăm prioritate la ieșirea din lift, iar lista aceasta poate continua. Gesturile mici ne fac viața mai frumoasă!

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon