Veți întâlni fructele servite la masă în diverse feluri: întregi, tăiate, curățate sau nu de coajă și/sau semințe, proaspete sau preparate (confiate, ori salata de fructe sau compot, de exemplu), cu zahăr ori cu frișcă etc.

 

Când fructele sunt servite acasă, la mesele din familie, mai puțin formale, regulile sunt mai permisive. De exemplu, se admite ca bananele să se consume prin metoda clasică, decojind pe măsură ce consumăm fructul. Smochinele se mănâncă cu mâna. Dacă suntem serviți cu compot, vom mânca cu lingurița, dacă pepenele este tăiat în bucățele – folosim furculița.

 

La un dineu formal, fructele se vor servi la sfârșitul mesei și se vor mânca cu ajutorul unui cuțit și a unei furculițe speciale pentru fructe. Este permis să mâncăm cu mâna fructele proaspete precum caisele, piersicile, nectarinele ori prunele. Pentru a înlătura sâmburele vom folosi degetul mare și următoarele două degete cu care îl vom ține și depune pe farfurie. Cireșele și vișinele se vor mânca cu lingurița și tot cu lingurița vom depune pe farfurie sâmburele lor. Căpșunile, murele, zmeura, coacăzele sau fragii se pot mânca întregi. Atunci când sunt servite cu codițele vom ține cu degetele de acestea și după ce vom mușca partea comestibilă, le vom pune pe marginea farfuriei. Dacă sunt servite cu zahăr sau frișcă vom folosi lingurița, firește. La fel vom mânca și salata de fructe. Grapefruit-ul și portocalele se servesc decojite, de obicei cu sâmburii înlăturați, împărțite în felii. Ceea ce nu putem mânca se va lăsa pe marginea farfuriei. Dacă banana face parte dintr-un desert se va mânca cu lingurița, iar la dineul formal se va decoji în întregime, apoi se va tăia pe farfurie în câteva bucăți mai mici. Merele și perele se pot mânca pur și simplu, cu mâna, dar înainte este manierat să le tăiem în sferturi, să curățăm cotorul și coaja dacă preferăm așa. Papaya se manâncă cu lingurița desprinzând bucățile până ajungem la coajă ori cu furculița dacă am fost serviți cu un fruct deja curățat, tăiat în sferturi și cu semințele îndepărtate. Mango este de obicei servit gata feliat pentru că are dimensiuni mari și se va mânca cu furculița și cuțitul. Strugurii se pot mânca în două feluri: fie tăind în două fiecare bob și cu ajutorul cuțitului îndepărtând semințele, fie eliminând semințele în pumnul ținut sub forma unui cornet în dreptul gurii. Oricum ați prefera, nu luați bob cu bob din fructieră ci alegeți din ciorchine atât de mare pe cât credeți că veți mânca. Pentru ananas vom folosi lingurița și furculița pentru desert. Cu lingurița vom dirija bucata de ananas, iar cu furculița o vom secționa și vom mânca.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon