Alăptarea este cel mai natural și mai sănătos mod de a hrăni un bebeluș. Este o practică veche de când lumea și pe cât de veche pe atât de recomandată. Este ceea ce fac mamele din toate colțurile lumii. Cu toate acestea, există reguli de etichetă chiar și când vorbim despre acest lucru firesc.  Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca alăptarea să nu fie întreruptă înaintea vârstei de 2 ani. În aceste condiții, cu siguranță mamele vor fi nevoite să alăptăze și în alte locuri decât acasă, unde se simt confortabil și au parte de o atmosferă liniștită. Manierele nu sunt doar felul în care se poartă ceilalți cu noi, ci și cum ne purtăm noi cu restul lumii, așa că am pregătit în cele ce urmează câteva repere pentru proaspetele mămici:

  • Plănuiți ieșirile astfel încât mesele bebelușului să nu vă prindă în locuri aglomerate.
  • Căutați un loc retras în care să stați confortabil și să evitați privirile curioase. Chiar dacă hrana la sân este un proces natural, unele persoane se pot simți stânjenite, altele se pot revolta. Nu noi dictăm sentimentele celor din jur, dar e bine să ținem seama de ele. Păstrați-vă o atitudine pozitivă, chiar dacă uneori veți auzi comentarii acide.
  • Ajutați-vă de elemente vestimentare speciale pentru alăptatul în public: sutien special, păturică specială pentru alăptat sau un șal, o eșarfă de dimensiuni mai mari.
  • Dacă puteți, luați la drum un biberon cu lapte matern.
  • Ora mesei v-a găsit la mall, la cumpărături? Dacă nu există un loc special pentru a vă hrăni bebelușul, îndreptați-vă spre o zonă mai puțin aglomerată, dar nu mergeți la toaletă, chiar dacă acolo veți întâlni doar femei. Nimeni nu mănâncă acolo, cu atât mai puțin copiii. Folosiți acest sfat și cănd vine vorba de lifturi sau mijlocul unei săli de teatru foarte aglomerate, de exemplu.
  • În cazul în care aveți musafiri, este manierat să anunțați înainte să alăptați și indicat să faceți acest lucru în intimitatea camerei copilului, în liniște și tihnă. Cât durează masa, musafirii pot rămâne în compania tatalui.
  • Repetați alăptatul discret în fața oglinzii sau în fața partenerului Dumneavoastră. E posibil ca el să se simtă stânjenit atunci când părți intime ale corpului Dumneavoastră sunt expuse în public.
  • Dacă o persoană vă confruntă în public, păstrați-vă calmul și manierele! Punctați faptul că ați ales un loc retras și că alăptați bebelușul în mod discret. Indicat ar fi să nu vă enervați și să oferiți bebelușului o masă liniștită.

 

Pe cei care se întâlnesc cu o mamă care alăptează îi sfătuim să nu privească insistent, chiar dacă o fac admirativ. Dacă nu sunteți de acord cu alăptatul în spațiile publice ar fi manierat să vă îndepărtați și să vă continuați în mod firesc activitățile. Oferiți-vă ajutorul unei mame care caută un loc confortabil și ferit de priviri indiscrete. Oferiți-le mai mult spațiu. Nu vă jucați cu bebelușul în timp ce este alăptat.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon