Se spune că îți poți face o părere despre un bărbat în funcție de pantofii pe care îi poartă. Când vine vorba despre Doamne și Domnișoare, pe lângă pantofi, mai avem un indiciu: geanta pe care o poartă. Este genul sport, casual? Sau este genul de femeie care în locul unei genți elegante, de designer, preferă o geantă unicat, handmade? Indiferent cât costă ori ce stil are, geanta unei femei este un lucru sacru, la fel și conținutul ei.  În Sex And The City, Sarah Jessica Parker are o replică memorabilă: „Este doar o gentuță, dar ne-am simți goale în public fără ea.” Și cât adevăr este în aceste cuvinte! Ca orice accesoriu, geanta se asortează cu ținuta, cu momentul zilei sau cu evenimentul la care participăm și are propriile ei reguli când vine vorba de etichetă. Fie că sunt mari sau mici, de zi, de seară, de afaceri sau casual, gențile se păstrează curate, îngrijite, fără pete sau rupturi, iar conținutul trebuie organizat corespunzător. În mașină, putem pune geanta pe scaunul din dreapta, dar o vom muta pe bancheta din spate atunci când vom avea un nou pasager. O femeie elegantă și manierată are mereu o apariție remarcabilă.

 

Gențile de zi

Casual sau clasice, gențile de zi au dimensiuni mai mari. Gențile se țin în mâna sau pe umărul stâng. Motivul este simplu: să aveți mâna dreaptă liberă în cazul în care trebuie să dați mâna cu cineva. Eticheta spune că puteți așeza geanta pe locul de lângă Dumneavoastră, la restaurant, de exemplu, dacă există un astfel de loc liber. Dacă nu, puneți geanta agățată de colțul scaunului. În cazul în care aveți scaune cu spătar rotund și niciuna din variantele precedente nu se aplică, puteți pune geanta pe podea, lângă Dumneavoastră. În cafenele, în spații înguste puteți lăsa geanta sub scaun pentru a nu se afla pe culoarul de trecere dintre mese. Personal, folosesc un cârlig special pentru agățat geanta de masă și vă recomand să vă procurați unul, mai ales că este un accesoriu trendy. În mijloacele de transport în comun aglomerate este manierat să țineți geanta de mânere, în fața Dumneavoastră, la picioare sau strâns sub braț.

 

Gențile de seară

Clutch, plic sau poșetă. Au dimensiuni mici și o notă mai elegantă. O regulă genrală, valabilă și pentru gențile de zi este aceea că niciodată, în nicio condiție, geanta nu se așează pe masă, indiferent cât este de frumoasă sau de… valoroasă. Locul genților de seară este fie pe scaun, în spatele nostru, fie pe genunchi, sub șervețel. Datorită dimensiunilor mici, gențile asortate ținutelor de seară nu se așează pe jos. Același protocol este valabil și pentru gențile de zi care au dimensiune mică, de exemplu poșete cu lanț care se poartă pe diagonală. Nu îngrămădiți foarte multe lucruri într-o geantă de seară (plic, de exemplu), rezumați-vă strict la ceea ce aveți nevoie pentru retușul machiajului, telefon și surse de finanțare – carduri sau bani de hartie. Un mănunchi de chei sau un portofel de dimensiuni mari cu carduri de la farmacie ne folosesc în timpul zilei, nu la un restaurant elegant sau la spectacol.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon