Ca majoritatea lucrurilor din îndepărtata Chină, bunele mainere la masă prezintă o simbolistică aparte. Gesturile din timpul mesei pot atrage energia pozitivă a universului sau pot aduce un nor de ghinion asupra casei celor care ne-au invitat. De aceea, înaintea unei călătorii în China, ar fi bine să știm că mâncarea chinezeasca nu se mănâncă direct din cutia de carton, cu furculița, în fața televizorului, în pijama, așa cum ne-au obișnuit filmele de la Hollywood. Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le știm:

1. Modul de aranjare al mesei în tradiția Țării Soarelui Răsare este diferit de ceea ce știm din Europa. La fiecare loc veți găsi un bol pentru orez, bețișoare, o lingură chinezească pentru supă, o farfurie așezată sub bol (servește pentru a pune oase sau alte resturi), un bol de dimensiune mică pentru sosuri și cana specială (fără toartă) pentru ceai. Pătratul perfect simbolizează pământul, iar cercul este simbolul raiului. Semnificând uniunea între rai și pământ, veți găsi cel mai adesea pe masă o farfurie pătrată și un bol rotund. Roșul este culoarea ce reprezintă viața și sărbătoarea tuturor lucrurilor vii. De aceea un șervet roșu va întregi aranjamentul.

2. Majoritatea meselor au forma rotundă – simbolul raiului, spre deosebire de țările europene unde predomină formele dreptunghiulare. Ne vom așeza la masă după invitația gazdei, iar oaspetele de onoare va sta mereu în dreapta acesteia. Următorul ca și importanță va fi așezat în partea stângă. Putem începe să mâncăm imediat ce toată lumea și-a ocupat locul și – la fel ca în cultura europeană – gazda a dat tonul, punând primul fel de mâncare în farfuria oaspetelui de onoare și a altor invitați. După acest moment, vom fi invitați să ne autoservim.

3. Se consideră lipsit de maniere să nu gustăm din fiecare fel de mâncare prezent pe masă. La fel cum este nepoliticos să luăm ultima bucată de pe un platou sau să terminăm tot din farfuria noastră. Sunt gesturi care aduc ghinion și fac dovada că suntem prea flămânzi și prea lacomi.

4. Înainte de a vă servi, este politicos să oferiți altui musafir o porție de mâncare sau să îi turnați ceai.

5. Platourile nu se ridică de pe masă, așa cum facem în Europa. În China nu se consideră impolitețe atunci când ne întindem pentru a ajunge la felul dorit. Din platouri ne putem servi cu bețișoarele, dar folosind celălalt capăt, nu cel cu care vom mânca.

6. Atenție la felul cum mânuiți bețișoarele! Pe lângă manevrarea lor efectivă în timp ce mâncăm, o importanță deosebită o are și felul în care sunt lăsate când terminăm de mâncat. Se consideră că aducem ghinion asupra casei dacă le lăsăm paralel deasupra bolului, sau la întâmplare în interiorul acestuia. Dacă sunt lăsate dezordonat pe masă înseamnă că nu vom fi așezați corespunzător în sicriu. Corect este să le punem pe suportul lor special. Aduce ghinion și dacă ne cad bețișoarele din mână în timpul mesei.

7. În ceea ce privește conversația, păstrăm aceleași reguli ca și la mesele europene: nu abordăm decât subiecte ușoare. Este manierat să întrebăm despre membrii familiei, despre artă, cultură și tradiție, despre locurile frumoase pe care le-am vizitat sau le vom vedea în timpul călătoriei noastre.

8. În China se poate toasta și cu ceai sau cu băuturi răcoritoare, cu bere sau cu orice altă băutură preferați. Primul toast îl va face gazda, iar invitații îi vor mulțumi împreunându-și mâinile și aplecând grațios capul. Toastul se ține când toate paharele sunt pline. Cel care stă cel mai aproape de ceainic sau de sticle va turna și celorlalți. Când cineva toastează pentru noi, ne vom opri din mâncat pentru a putea primi cum se cuvine urările de bine.

9. În timpul mesei nu se fumează.

10. La finalul unei mese, veți fi serviți cu fructe și ar trebui să știți că de acest moment este foarte aproape cel al plecării. Primul care va pleca este oaspetele de onoare, el fiind și primul care trebuie să ajungă la eveniment.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon