indianfood

 

 

Bunele maniere la masă variază de la o cultură la alta pe mapamond. Astăzi vă propun să călătorim împreună în fascinanta Indie – cea mai tradiționalistă și religioasă țară asiatică. Indienii se mândresc cu preparate deosebite, creative și pe undeva ciudate. În bucătăria indiană se folosesc diverse ustensile pentru prepararea felurilor de mâncare, dar când ne așezăm la masă nu vom întâlni niciun tacâm, pentru că în mod tradițional se mănâncă direct cu mâna. Se spune că în felul acesta mâncarea pare mai gustoasă. Vi se pare ciudat? Vă mai spun că nici nu se mănâncă la masă, ci așezați pe jos, cu spatele drept și picioarele încrucișate. Spre deosebire de tradiția chineză, în India oaspetele se așează unde dorește. Și nu se folosește nici veselă, ci se mănâncă direct de pe frunze de banan. În mediul urban însă, la restaurante, se folosesc tacâmurile și farfuriile, nu se țin coatele pe masă și nici nu se ridică farfuria de la nivelul mesei. La prima vedere poate părea ușor să mănânci cu mâna, dar eticheta indiană prevede anumite reguli. În primul rând, dacă sunteți invitați la cină în casa unui indian, trebuie să ajungeți mai târziu. Invitația este pentru ora 19:00? Nu veniți înainte de 19:15. Înainte de masă trebuie să ne spălăm temeinic pe mâini și să acordăm o atenție deosebită unghiilor. Este nepoliticos să nu ai o manichiură îngrijită. La sfârșitul mesei, de asemeanea, ne vom spăla pe mâini. Folosirea unui șervețel este considerată neigienică. În unele cazuri vi se va așeza un șervet mare, neîmpăturit, pe umărul drept. Acesta se folosește pentru a vă șterge pe mâini după ce vă spălați. La masă se utilizează doar mâna dreaptă. Mâna stângă este folosită pentru scopuri igienice și nu va atinge mâncarea. În timpul mesei trebuie să întingem pâinea în sosuri în așa fel încât mâncarea să nu ne ajungă în palmă. Conform tradiției, este dovada lipsei manierelor să te murdărești pe mâini. Înseamnă fie că ești needucat, fie înfometat. În unele părți ale Indiei este permis să adunăm mâncarea cu ajutorul pâinii (chapati, naan sau roti). Cu toate acestea, dacă mâncarea are o consistență ușoară (ca supa, cum este daal de exemplu) vom mânca cu lingura. Atunci când cereți sare sau piper, trebuie să specificați că doriți „mai mult” pentru a nu ofensa bucătarul. Dacă un comesean vă cere ceva, de exemplu sarea, nu i-o veți înmâna personal ci o veți așeza pe jos sau pe masă, în fața lui.

Gazda trebuie să vă ofere de mai multe ori mâncare. Pentru a începe masa musafirii așteaptă ca gazda sau cea mai în vârstă persoană să servească prima oară. Ordinea de servire este următoarea: oaspetele de onoare, bărbații, apoi copiii. În unele zone ale Indiei se consideră politicos ca toată lumea să înceapă în același timp, chiar dacă gazda este încă în bucătărie, ocupându-se de finalizarea unor anumite feluri de mâncare. Aceleași reguli sunt valabile și la finalul mesei. Gazda sau cel mai în vârstă invitat se vor ridica primii. Mâncarea se împarte cu oricine dorește, iar la final se vor lăsa mici bucăți de mâncare în farfurie sau pe frunză, pentru a dovedi gazdei că sunteți sătui. La sfârșitul mesei unii indieni vor mesteca ceea ce se numește paan – o frunză îndoită umplută cu cardamon, fenicul sau cuișoare. Se spune că ajută la digestie și curăță dantura. După ce se termină cina este manierat să plecați imediat, dar să returnați invitația gazdelor voastre.

O foarte mare atenție trebuie acordată orientării religioase. În India sunt foarte mulți creștini care mănâncă absolut orice, inclusiv vita pe care Sikhs și hindușii o consideră sacră. Hindușii sunt vegetarieni. Musulmanii nu consumă porc.

 

 

 

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon