Cultura japoneză și felul de trăi din Japonia se ghidează extrem de mult pe politețe și pe respectul față de ceilalți. Foarte important de știut este faptul că la începutul fiecărei mese trebuie să ne împreunăm mâinile în „Namaste” și foarte grațios să spunem „Itadakimasu” – adică „Primesc cu recunoștință”. În Japonia, ca în majoritatea țărilor din îndepărtata Asie, se mănâncă cu bețișoarele, dar veți întâlni și tacâmurile occidentale. Nu este politicos să fluturăm bețișoarele în aer, să le îndreptăm spre cel cu care vorbim sau să le introducem în farfuriile celorlalți. Mâncarea nu se transmite de la unul la celălalt. Ca mod de servire al mesei vom întâlni fie stilul occidental cu scaune și mese cu picioare înalte, fie stilul clasic japonez la măsuțe joase, așezați pe niște perne confortabile. O altă particularitate a meselor în Japonia o reprezintă faptul că se preferă servirea în porții individuale în locul celei pe platouri comune. Se consideră dovadă de respect față de bucătar să consumați tot din farfurie și la finalul mesei să așezați vesela și tacâmurile în poziția inițială de la începutul mesei. Adică bețișoarele se vor pune înapoi pe suportul special, bolul cel mic pentru sosul de soia la locul lui. La masa japoneză nu se vorbește despre toaletă și alte subiecte similare, nu se suflă nasul și este interzis eructatul. Veți începe să beți atunci când toate paharele sunt pline și are loc „kampai” – un salut specific japonez. Băuturile alcoolice se toarnă în paharele celorlalți meseni, nu în paharul propriu. Periodic se verifică dacă aceștia au golit paharele și se reumplu. Dacă cineva dorește să vă umple paharul, trebuie să vă grăbiți să îl goliți, dar trebuie să consumați cu moderație.

Orezul simplu peste care nu se pune niciun fel de sos se mănâncă din bolul special, cu bețișoarele. Bolul se ridică către gură în timp ce apucăm cu bețișoarele.

Supa „miso” se bea direct din bol precum am bea din cană, iar apoi bucățile solide se vor apuca cu bețișoarele rând pe rând. Supa de tăiței se consumă cu atenție pentru a nu scăpa tăițeii și a ne stropi. Este posibil să întâlniți și o lingură ceramică cu care veți mânca supa în mod obișnuit. Dacă nu, se poate bea direct din bol.

Tăițeii (precum „ramen” și „soba”) se vor înfășura în jurul bețișoarelor. Sorbitul lor este semnul aprecierii felului de mâncare, așa că este chiar recomandat.

Sushi este mâncarea tradițională japoneză alcătuită din orez combinat cu diverse ingrediente, în special pește și fructe de mare crude. Se consumă asezonat cu sos de soia care se va turna într-un mic recipient pe care îl aveți pe masă. În sos nu se pune wasabi deoarece face parte deja din rețeta de sushi. Dacă totuși doriți wasabi, puneți puțin pentru a nu ofensa bucătarul. În cazul în care nu doriți, anunțați în avans. Sushi se mănâncă dintr-o singură înghițitură, nu se mușcă din preparat. De obicei, încercarea de a porționa sushi are ca rezultat distrugerea formei și împrăștierea preparatului în farfurie. Nu este lipsă de bună cuviință să mâncați cu mâna, dar se recomandă bețișoarele. Dacă serviți „gunkan-zushi” sosul de soia se picură peste bucățile din farfurie. O parte din „nigiri-zushi” se consumă complet introduse în sosul de soia, iar la felurile marinate se evită sosul.

Sashimi este un fel de mâncare din carne crudă, pot fi și fructe de mare, dar se deosebește de sushi prin faptul că nu conține orez. Se vor mânca asemănător cu sushi. Se pune sosul de soia în micul recipient, apoi se poate pune și wasabi sau ghimbir.

Felurile de mâncare în care orezul se amestecă cu diverse sosuri se mănâncă mai greu cu bețișoarele așa că se recomandă folosirea lingurii de porțelan.

Preparatele de dimensiuni mari se vor secționa în părți mai mici cu ajutorul bețișoarelor, fie se va mușca direct din ele, apoi se vor așeza la loc pe farfurie.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon