Codul vestimentar este alcătuit din reguli scrise și cel mai adesea nescrise cu privire la ținută. Hainele au o semnificație socială aparte cu reguli și așteptări diferite în funcție de ocazie. Codul vestimentar a evoluat odată cu trecerea anilor. La începutul secolului XX erau reguli de protocol foarte stricte pentru fiecare tip de eveniment, reguli ce lăsau puțin loc pentru varietate și imaginație. În zilele noastre, lumea modernă a simplificat codul vestimentar și ne bucurăm de multă libertate atât pentru formă și culoare cât și pentru… mișcare. Am primit mai multe întrebări de la prietenii blogului, astfel încât am decis că e momentul să decodificăm împreună acest cod al ținutelor, în egală măsură pentru Doamne cât și pentru Domni. Atunci când organizăm o petrecere, comunicarea și respectarea codului vestimentar este între cele mai importante lucruri. Nu vrem și nu ne place să purtăm haine care nu sunt în ton cu evenimentul. Este de la sine înțeles că ținuta se compune din haine și încălțăminte în stare perfectă de folosire: fără rupturi sau petice, fără pete, fără nasturi lipsă etc. Doamnele sunt mai norocoase în ceea ce privește forma și culoarea pe care o pot purta. Trebuie să reținem că indiferent de codul vestimentar al evenimentului la care participăm vom purta haine care se potrivesc cu fizicul nostru. Și ar mai fi important de spus că nu întotdeauna o ținută elegantă este și una costisitoare. Eleganța vine din interior. Mai jos aveți câteva repere care să vă ghideze în alegerea unei ținute. Cum veți arăta ține foarte mult de stilul personal și nu uitați că a respecta codul vestimentar înseamnă respect față de sine, de gazdă și eveniment.

 

 

 

WHITE TIE

 

DOAMNE DOMNI

Rochie de seară lungă, elegantă, pantofi închiși sau sandale, dres de mătase, geantă plic asortată cu pantofii, accesorii discrete.

Frac de culoare neagră și pantaloni asortați cu croială clasică. Vestă albă, cămașă albă cu guler aripă, paion alb din același material cu vesta. Butoni din sidef sau perle, mănuși albe. Pantofi de gală. Opțional pălărie și eșarfă albă de mătase.

womenwhitetie Looks_White_Tie

 

 

 

BLACK TIE

 

DOAMNE DOMNI

Rochie de seară ori rochie de cocktail, lungă și elegantă sau rochie neagră. Pantofi închiși sau sandale, dres de mătase, geantă plic asortată cu încălțămintea. Rochiile lungi sunt mai formale în comparație cu cele scurte și rămân alegrea cea mai inspirată. La evenimente care au loc de la ora 18:00 la ora 21:00 puteți purta o rochie neagră, scurtă sau deasupra genunchilor. Optați pentru accesorii discrete.

Sacou negru la un rând sau două rânduri de nasturi cu rever oval sau cu rever ascuțit și pantaloni cu croială clasică. Cămașă este obligatoriu albă, cu guler clasic sau ascuțit, papion negru, vestă neagră, brâu negru de mătase. Pantofii acceptați sunt de tip Oxford.

blacktiewoman blacktie

 

 

 

BLACK TIE CREATIV

 

DOAMNE DOMNI

Rochie de seară ori rochie de cocktail, lungă și elegantă sau rochie neagră. Pantofi închiși sau sandale, dres de mătase, geantă plic asortată cu încălțămintea. Rochiile lungi sunt mai formale în comparație cu cele scurte și rămân alegrea cea mai inspirată. La evenimente care au loc de la ora 18:00 la ora 21:00 puteți purta o rochie neagră, scurtă sau deasupra genunchilor. Aveți libertatea alegerii unor accesorii la modă.

Sacou negru și pantaloni de costum cu croială clasică, care se combină cu elemente la modă cum ar fi o cămașă colorată ori un papion cu model sau o cravată. Pantofi eleganți.

blacktieop blacktieo

 

 

 

BLACK TIE OPȚIONAL

 

DOAMNE DOMNI

Rochie de seară ori rochie de cocktail, lungă și elegantă sau rochie neagră.pantofi închiși sau sandale, dres de mătase, geantă plic asortată cu încălțămintea. Rochiile lungi sunt mai formale în comparație cu cele scurte și rămân alegrea cea mai inspirată. La evenimente care au loc de la ora 18:00 la ora 21:00 puteți purta o rochie neagră, scurtă sau deasupra genunchilor. De asemenea, puteți opta pentru o fustă și un sacou ori o bluză elegante.

Puteți alege fie ținuta Black Tie, fie un costum de culoare închisă (gri, maro sau bleumarin) cu cămașă albă, o cravată clasică asortată și pantofi eleganți.

dressysep dasd

 

 

 

SEMIFORMAL

 

DOAMNE DOMNI

Rochie de cocktail scurtă sau deasupra genunchilor; fustă elegantă sau pantaloni asortate cu o bluză din materiale rafinate.

Costum „business” închis la culoare, cămașă ce poate avea diverse culori, cravată asortată și pantofi eleganți. Vesta este opțională.

semiformal business-dress-for-men-silky-style

 

 

 

ȚINUTA FESTIVĂ

 

DOAMNE DOMNI

În funcție de anotimp ori eveniment puteți alege o rochie de cocktail, lejeră, fie o fustă lungă ori pantaloni în compania unei bluze elegante. Puteți purta culorile sezonului și accesoriile la modă.

Sacou din material și de culoare în armonie cu anotimpul, pantaloni lejeri care pot avea o altă culoare decât a sacoului, dar trebuie să fie asortată. Cămașa poate avea gulerul deschis sau puteți purta o cravată în ton cu sărbătoarea sau evenimentul.

Untitled-1 Untitled-1

 

 

 

ȚINUTA BUSINESS

 

DOAMNE DOMNI

Costum format din sacou și pantaloni sau fustă. Aveți posibilitatea de a asocia diverse culori de sacou cu pantaloni ori fuste negre sau în ton. În funcție de anotimp și de tipul sacoului puteți opta pentru un top sau o bluză elegantă. Culorile indicate sunt negru, bleumarin, gri inchis și maro, dar puteți alege orice altă culoare în nuanță discretă evitând roșu aprins, galben aprins sau fucsia, de exemplu. Dresul și pantofii nedecupați sunt obligatorii la ținuta business.

Costum „business” închis la culoare, cămașă ce poate avea diverse culori, cravată asortată și pantofi eleganți. Vesta este opțională.

33 22

 

 

 

SMART CASUAL

 

DOAMNE DOMNI

O rochie lejeră, fustă sau pantaloni, cămașă ori bluză elegantă, pulover croșetat. Sunt acceptați pantalonii denim cu condiția să nu prezinte rupturi sau tăieturi. Nu sunt acceptate maieurile.

Sacou din material și de culoare în armonie cu anotimpul, pantaloni lejeri care pot avea o altă culoare decât a sacoului, dar trebuie să fie asortată. Cămașa poate avea gulerul deschis sau puteți purta o cravată în ton. Se pot purta pulovere uni, veste și tricouri de tipul polo. Se acceptă jeanși cu condiția ca aceștia să nu prezinte rupturi sau tăieturi. Încălțăminte comodă.

99 666

 

 

 

CASUAL

 

DOAMNE DOMNI

O rochie lejeră, fustă lungă sau scurtă, uni sau cu diverse imrpimeuri. Pantaloni lejeri sau jeanși, pantaloni scurți ori 3 sferturi, în funcție de ocazie. Tricou de genul polo, bluze și cămăși lejere, pulovere. Totul în funcție de ocazie și anotimp. Încălțăminte comodă. Accesorii moderne.

Sacou din material și de culoare în armonie cu anotimpul, pantaloni lejeri care pot avea o altă culoare decât a sacoului, dar trebuie să fie asortată. Cămașa poate avea gulerul deschis sau puteți purta o cravată în ton. Se pot purta pulovere uni, veste și tricouri de tipul polo. Se acceptă jeanși cu condiția ca aceștia să nu prezinte rupturi sau tăieturi. Încălțăminte comodă. Diverse accesorii în funcție de eveniment sau anotimp.

jjjj 333333

 

 

 

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon