Zilele trecute am luat cina la un restaurant libanez, lucru care m-a inspirat să vorbim astăzi despre cum se mănâncă elegant în Liban. Ca poziție geografică, Libanul este o țară mediteraneană, acest fapt punându-și puternic amprenta asupra artei culinare. Bucătăria libaneză este un mix între cea mediteraneană, turcească și arabă și se bucură de o reputație extraordinară în întreaga lume. Preparatele sunt în cea mai mare parte bazate pe legume proaspete (în special leguminoase și solanaceae), măsline, fructe, cereale integrale, pește proaspăt și fructe de mare, brânzeturi de oaie și capră. Se consumă și carne, dar în cantități moderate, în special carne de pasăre și mai puțină carne roșie. Cel mai mare procent de carne roșie o reprezintă cea de miel sau capră. Preparatele sunt asezonate cu mirodenii, ulei de măsline, usturoi, suc de lămâie, sau boia de ardei.

În Liban se mănâncă în stil continental, cu furculița și cuțitul, modurile de aranjare a mesei fiind aceleași ca în lumea occidentală. Dacă sunteți invitați la cină în sânul unei familii libaneze trebuie să știți că este recomandată o ținută elegantă. La sosire îi veți saluta întâi pe cei în vârstă. Așteptați ca gazda să vă indice locul pe care îl veți ocupa la masă. Trebuie să mâncați din toate preparatele de pe masă. Veți fi servit de mai multe ori cu mâncare așa că nu vă puneți prea mult prima dată deoarece refuzul este considerat ofensator. Libanezii vă vor servi cu vin (Ksara fiind cel mai renumit), cu un suc răcoritor de roșcove ori cu Ayran (un mix de iaurt amestecat cu apă rece și uneori cu puțină sare). Băuturile sunt mereu însoțite de mâncare. Exact cum în Spania primiți așa numitele „tapas” în Liban veți întâlni „mezze”. Mezze constă într-o suită de preparate cu arome și culori îmbietoare. Pot fi salate ca tabbouleh și fattoush sau paste din legume precum hummus, baba ghanoush sau moutabal, și kebbeh care se mănâncă cu delicioasa lipie libaneză – cu mâna, ori chiftele precum sambusac.

Un loc special îl ocupă deserturile precum baclavaua, kaak, sfouf sau maamoul. Libanezii sunt mari consumatori de cafea, mai ales cafea la nisip, precum cea turcească, deși cafeaua tradițională libaneză este mai neagră și mai tare. Când oaspeții intră într-o casă libaneză sunt invitați automat să rămâna pentru a bea o cafea, indiferent de momentul zilei. Cafeaua se face într-un ibric special numit „rakwe” iar bunele maniere spun că trebuie turnată în fața musafirului. Gazda va întreba în prealabil dacă oaspeții beau cafea cu sau fără zahăr deoarece acesta se pune în timpul fierberii.

Conform wikitravel, dacă ajungeți în Liban trebuie să încercați Mankoushé – un fel de aluat de pizza cu topping format dintr-un amestec de brânzeturi tradiționale și cimbru, iar dacă aveți norocul ca vizita să coincidă cu o sărbătoare religioasă sau națională, încercați dulciurile de la vânzătorii ambulanți: Maamoul, Ktaef, Halawet el Jibn, Halawet el Riz, sau Ashta.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon