Ne place simplu, cu lapte, cu miere și lămâie, de mentă sau tei, negru sau verde, dimineața sau seara, în scopuri terapeutice sau pur și simplu, în cană, pahar sau în ceașcă. V-ați dat seama, este vorba despre ceai – această prezență aromată din viața noastră. În Asia ceaiul are valențe magice și are ceremoniale aparte, dar astăzi vă propun o incursiune pe bătrânul continent, în Anglia secolului XIX. Într-o după-amiază liniștită a anului 1840, Anna, a 7-a Ducesă de Bedford, le-a cerut servitorilor o tavă cu o ceașcă de ceai și cu câteva prăjiturele. Îi era foame și nu avea nimic de făcut în acel moment. I s-a părut un mod agreabil de a își petrece după-amiaza, așa că foarte curând a invitat alături de ea și alte doamne din înalta societate engleză. În 1868, Regina Victoria a Regatului Unit, a inițiat „Petrecerile în grădină” – foarte apreciate la acea vreme – la care se bea ceai, acompaniat de mici gustări apetisante. Curând, obiceiul a fost preluat și de păturile sociale inferioare, iar ceaineriile au devenit foarte populare, oferind ceai și prăjituri ca un mod minunat de a încheia o zi de lucru. În plus, asistăm la o evoluție a regulilor de bune maniere: pentru prima dată în istorie, doamnele puteau ieși neînsoțite. În anii ‘ 70 pauza de ceai a fost aspru criticată, dar majoritatea englezilor și-au păstrat frumosul obicei. Cel mai popular tip de ceai este și astăzi Earl Grey și mă bucură statisticile care arată o revenire a acestuia în topul preferințelor oamenilor moderni. Dacă vreți să organizați o astfel de reuniune sau dacă sunteți invitați, iată ce trebuie să știți:

* Dacă servim ceaiul de la ora 5 într-un cadru intim, vesela se va așeaza frumos pe o tavă elegantă de lemn sau de metal: un ceainic (ceramic în mod obligatoriu), cești cu farfurioară, recipient pentru lapte, zaharnița cu clește (de preferat ar fi să folosim cuburi de zahăr, în amestec de brun și alb), un recipient pentru miere, o farfurioară cu felii de lămâie. De asemenea avem nevoie de șervețele (de hârtie sau din material textil), de lingurițe și de platoul pe care vom așeza gustările specifice. Foarte apreciate și folosite sunt suporturile cu 3 niveluri: chifle de dimensiuni mici deasupra, sandwich-uri și apoi celelalte dulciuri. Aceasta este și ordinea în care se vor consuma alimentele. Tacâmurile sunt necesare în următoarele cazuri: furculițe dacă vom servi tort cu cremă; cuțite dacă oferim oaspeților dulceață sau gem ce trebuie întinsă pe mini-chifle, alături de unt. Nu uitați că fiecare recipient cu dulceață sau frișcă va avea propriul său tacâm cu care invitații își vor pune pe farfurie. Ideal ar fi ca toată vesela să compună un set, dar puteți face diverse combinații, dând frâu liber imaginației. Nu uitați de flori!

* Ceaiul se toarnă invitaților de către gazdă sau de către un prieten, niciodată de către servitori. Este un gest foarte important în desfășurarea evenimentului. Se va bea grațios, cu înghițituri mici. Mai degrabă savurăm și ne relaxăm. Nu vom agita niciodată ceașca, nu vom da ceașca peste cap pentru a termina ceaiul dintr-o înghițitură. Farfuriuța suport se ține cu mâna stângă, iar ceașca se va ridica către gură folosind mâna dreaptă. Niciodată nu ridicați degetul mic. Este un semn al manierelor îndoielnice. De asemenea, ne vom folosi de toată grația noastră și atunci când mâncăm.

* Când amestecăm zahărul în ceai vom avea o deosebită grijă să nu atingem lingurița de pereții ceștii, să nu facem zgomot. Apoi lingurița va rămâne pe farfurie, în partea din spate a ceștii. Niciodată nu beți cu lingurița în interiorul ceștii.

* Laptele se toarnă în ceașcă numai după ce ne-am pus ceaiul. Lămâia are un efect minunat asupra ceaiurilor negre și se va adăuga în ceai după cantitatea dorită de zahăr. O felie subțire de lămâie poate pluti în ceașca de ceai. Nu puneți lămâie după lapte deaoarece aceasta îl va închega.

* Optați pentru ceaiul la pliculețe, mai ales cele în formă de piramidă care permit o mai bună distilare a frunzelor. Plicul se pune înainte de a turna apă, iar când suntem mulțumiți de intensitatea aromei și a culorii vom scoate plicul dintr-o singură mișcare. Niciodată nu se umple ceașca. Când scoateți plicul afară aveți grijă ca sfoara acestuia să nu se înfășoare pe coada linguriței. Îl puteți depozita pe o farfurie care a fost pusă exact pentru acest scop.

* Calitatea ceaiului va fi ruinată dacă veți înmuia biscuiți în el.

* La plecare nu vom lăsa ceașca la întâmplare.

În situația în care veți lua ceaiul la Buckingham, ar trebui să știți că Regina dă tonul pentru începerea petrecerii și că toate invitatele vor termina de mâncat odată cu Majestatea Sa.

Până data viitoare, toodle-pip!

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon