Felicitări! Dacă ați ajuns la acest articol înseamnă că plănuiți unul dintre cele mai frumos evenimente din viața Dumneavoastră. Trebuie să țineți cont de o cantitate enormă de lucruri de la locul și momentul în care va avea loc nunta la cele mai fine detalii ale aranjamentelor florale sau ale meniului. Fiți organizați! Întocmiți o agendă „de lucru” în care să notați toate aceste aspecte, toate numerele de telefon ale celor implicați în eveniment, toate programările și toate ideile. Savoir Vivre – blog de etichetă vine în întâmpinarea Dumneavoastră cu un set de sfaturi și reguli care să vă facă viața mai ușoară. Eticheta este un instrument util atunci când vine vorba de nunți și de relațiile cu diversele persoane implicate. Poate fi stresant, cu siguranță este obositor. Tot efortul Dumneavoastră de luni sau ani se concentrează în jurul acestei zile. Unele lucruri vor ieși așa cum ați plănuit, altele vor scăpa de sub control. Tot ceea ce faceți, tot ceea ce alegeți trebuie să reflecte preferințele Dumneavoastră: modern, retro, rustic chic, punk, clasic sau romantic. Totul este permis.

Stabilirea locațiilor, a orarului și a invitaților

Alegerea locației este primul lucru la care vă gândiți când planificați nunta. Un cort elegant pe malul lacului sau un restaurant de lux în centrul orașului? Cum vă place mai mult? Poate părea o decizie ușoară, dar trebuie să țineți cont de numărul invitaților și de cât sunt aceștia de mobili. Stabiliți cu percizie ora la care va avea loc ceremonia religioasă și ora la care se va da startul petrecerii propriu zise. Totul ar trebui să prindă contur după acest lucru. Întocmiți o listă cu invitații și cu locul pe care aceștia îl vor ocupa la masă.

Dacă v-ați hotărât să faceți o nuntă în cadru restrâns, într-o locație exotică, la munte, în alt oraș sau altă țară și dacă ați limitat numărul invitaților, iată cum trebuie să procedați ca să-i împăcați pe toți cei care ar vrea să participe sau rudele apropiate care nu sunt de acord cu alegerea voastră. Citește mai mult.

Invitația

Invitația va spune rudelor și prietenilor nu numai unde și când vă veți căsători. Va oferi primul indiciu despre stilul nunții. Va indica stilul formal sau non formal, tradițional sau nonconformist. Nu optați pentru stilul tradițional? Nu-i nimic. Invitația vă aparține și poate arăta exact așa cum vă place. În orice caz, de la cea mai formală la cea mai originală, indiferent dacă este făcută la telefon, pe e-mail, trimisă prin curier sau oferită în persoană,  trebuie să conțină acele informații necesare invitaților pentru a își planifica agenda, pentru a trimite răspunsul, pentru a face aranjamente de cazare și călătorie dacă este necesar și pentru a își alege ținuta pentru această ocazie specială. Citește mai mult.

Nașii

Alegerea nașilor este un lucru extrem de important. Cuplul ales are responsabilitatea să vă ofere sfaturi și un bun exemplu de respect reciproc, vor avea un rol călăuzitor în viața Dumneavoastră. Alegeți un cuplu cu valori similare cu ale Dumneavoatră, preferabil din familie, un cuplu cu care să interacționați des și în care să aveți încredere. La nunțile tradiționale românești biserica, lumânările ornate cu flori, buchetul miresei și buchetul nașei sunt responsabilitatea nașilor. De asemenea, este tot o tradiție ca nașii să facă un cadou simbolic tinerilor căsătoriți.

Petrecerea burlacilor/burlacelor

Imediat ce este anunțată nunta, prietenii mirelui și ai miresei ar trebui să se gândească la petreceri. Ideea de bază a acestei peterceri este de a oferi mirelui și miresei, separat, o noapte de distracție înainte de a deveni un cuplu. Nu este o petrecere obligatorie. Citește mai mult.

Decorul

Fiecare nuntă este unică și vreți ca decorul să vă oglindească personalitatea, să fie în acord cu tema aleasă și să vă complimenteze rochia. Alegeți stilul sau tema, apoi culoarea preferată – ținând cont de anotimp, optați pentru decorațiuni potrivite locației. Folosiți nuanțele de culoare și florile preferate. Puteți înfrumuseța localul cu o fântână de ciocolată, baloane, colivii decorative ornate cu flori, lumânări, artificii, confetti. Țineți o strânsă legătură cu firma organizatoare dacă aveți așa ceva. Aveți în vedere diversele grupe de vârstă ale invitaților și preferințele acestora. Sunteți gazdele unui grup mare și diversificat de persoane și trebuie să vă ocupați de felul în care acestea vor petrece.

Meniul

Majoritatea restaurantelor au meniuri speciale pentru nunți, pentru diverse bugete. Dacă nu, căutați o firmă de catering care are experiență cu astfel de evenimente. Cereți referințe și mostre ale meniului dacă este cazul. Tot aici trebuie să luați în considerare numărul de invitați și grupele de vârstă ale acestora. Rudele mai în vârstă preferă nunțile cu meniu tradițional, cei tineri vor dori cu siguranță un meniu ușor, modern cu salate și aperitive sofisticate. Va trebui să îi împăcați pe toți și să aveți un meniu diversificat de la aperitive și pește la desert. La fel procedați și cu meniul barului. O altă piesă importantă a nunții este tortul. În acord cu tema, culorile, și florile evenimentului vor fi și decorațiunile tortului, aluatul, glazura și aromele. Programați o degustare pentru a fi siguri că tortul este așa cum vă doriți și asigurați-vă ca va ajunge tuturor invitaților. Nu uitați de bunele maniere în timpul mesei.

Costumația, coafura, machiajul și accesoriile

La rochia de mireasă visează toate fetițele și cu siguranță știți ce vă place cu mult înainte de eveniment. Cu toate acestea, informați-vă înainte de a pleca la cumpărături. Cercetați cu atenție revistele și website-urile de specialitate. Rochia trebuie să vă complimenteze silueta. Materialul va fi elegant și potrivit anotimpului. O veți alege în funcție de tematica nunții și de bugetul propus. Programați din timp mai multe probe cu designerul Dumneavoastră pentru a obține rezultatul dorit. Aceleași sfaturi se aplică și pentru accesorii. Nu uitați că „perlele sunt mereu o idee bună” – Jackie Onasis. Faceți probe de coafură și machiaj cu stilistul Dumneavoastră pentru a vă face o idee exactă despre cum vor sta lucrurile la marele eveniment.

Mirele va avea un costum în armonie cu partenera sa, croit pe măsură.

Verighetele vor reflecta, de asemenea, personalitatea Dumneavoastră.

Întâmpinarea invitaților

Se face de către miri și nași, oferind celor care vin un pahar cu vin spumant. Este momentul în care le veți mulțumi personal pentru prezență și dacă se poate, îi veți conduce către locurile desemnate din local.

Dansul

Dansul este un moment unic al nunții și aparține exclusiv mirelui și miresei. Reprezintă deschiderea oficială a evenimentului. Alegeți melodia preferată oricare ar fi aceasta de la vals la balade rock. Dacă nu sunteți talentați, luați lecții de dans înaintea evenimentului. Puteți lua legătura cu un coregraf care să vă îndrume pașii de dans pentru a da momentului mai mult rafinament. După ce se terminădansul mirilor, tradiția cere ca aceștia să invite la dans nașii, apoi părinții mirilor, apoi pe ceilalți invitați.

Fotografiile, filmul și site-ul evenimentului

Luați legătura din timp cu fotograful, cu cameramanul și cu webdesignerul. Comunicați-le toate ideile voastre apoi programați ședințe foto de test. După eveniment se poartă așa numitele ședințe foto „trash the dress”

 

Pentru invitați

Aveți responsabilitatea de a răspunde promt invitației primite și de a vă conforma stilului vestimentar impus de eveniment. Amintiți-vă că participați la un eveniment fericit și prezentați-vă cu o atitudine pozitivă. Distrați-vă! Nu eclipsați mirii cu o costumație ieșită din comun. Doamnelor, evitați rochiile de culoare albă.Domnilor, respectați-vă partenerele și nu uitați de eticheta dansului. Oricât de drag v-ar fi cuplul de miri, nu le monopolizați timpul. Dacă ați adus un cadou, îl puteți pune la locul special pentru cadouri. La nunțile cu dar, așa cum sunt cele tradiționale, puteți însoți darul de o felicitare pe care să scrieți un text adecvat. Nu abuzați de băuturile alcoolice și nici de preparatele culinare.Informați organizatorii înainte dacă sunteți supus unui regim alimentar sau dacă aveți anumite alergii. Nu uitați de bunele maniere la masă. Este manierat ca la plecare să mulțumiți pentru invitație și să informați mirii că v-ați simțit extraordinar la petrecerea lor. De obicei nu se pleacă înainte de tăierea tortului. Dacă aveți copii mici, este responsabilitatea Dumneavoastră ca aceștia să nu încurce desfășurarea evenimentului. Fumați doar dacă în local este permis. Dacă nu, încercați să nu mutați petrecerea la locul de fumat, lăsând salonul gol. Nu postați pe rețelele de socializare poze ale mirilor făcute cu telefonul mobil decât dacă cereți înainte permisiunea acestora.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon