Igiena personală are ca scop menținerea unei stări de curățenie a corpului, a hainelor și a mediului înconjurător. Igiena personală corectă este primul pas către o viață sănătoasă deoarece include practici care previn apariția și răspândirea bolilor. Mai ține și de etichetă, incluzând gesturi pe care le facem atunci când suntem în public. Dovedim respect față de noi înșine, dar și față de ceilalți atunci când avem o ținută curată, când avem un parfum discret. Felul în care alegem să ne întreținem igiena personală diferă de la un om la altul. Putem alege ce produse de îngrijire ne plac, ce produse ne permitem, important fiind rezultatul final: o persoană curată, plăcută, manierată. Acest lucru se obține urmâd pașii de mai jos:

 

 

OBICEIURI PENTRU UN ASPECT ÎNGRIJIT

 1. Faceți duș zilnic. Gel de duș, burete, șampon. Esențial.
 2. În fiecare dimineață și înainte de culcare periați-vă dinții, folosiți ața dentară și apa de gură. Vă asigurați astfel o respirație proaspătă și o dantură sănătoasă. Puteți avea chiar la serviciu o periuță de dinți și o puteți folosi după masa de prânz.
 3. Urechile se curăță zilnic, evitând bețișoarele.
 4. Doamnelor, demachiatul nu trebuie să lipsească niciodată din ritualul Dumneavoastră de seară. Țineți cont de tipul de ten și de cât de mult machiaj folosiți.
 5. Folosiți deodorant în fiecare zi, oferind atenție mărită acestui aspect în perioada călduroasă. Nu uitați de parfum.
 6. Îngrijiți-vă unghiile. Fie că preferați unghii scurte, fie lungi, Doamnelor, ele trebuie să fie mereu curate, iar dacă purtați ojă, aceasta va fi aplicată cu grijă. Dacă stratul de ojă nu mai acoperă unghia în totalitate, e timpul să refaceți manichiura. Același lucru este valabil și pentru unghiile de la picioare, indiferent de anotimp, indiferent de genul pantofilor pe care îi purtați. Domnilor, unghiile Dumneavoastră vor fi mereu scurte și curate. Mereu.
 7. O persoană manierată are grijă de propriul păr. Curat, tuns, pieptănat. Altfel este nepoliticos să ne părăsim locuința.
 8. Doamnele vor fi mereu atente la calitatea și cantitatea machiajului pe care îl aplică, respectând ocazia și momentul zilei.
 9. Pilozitatea corporală este un aspect pe care omul modern îl controlează, de asemenea, cu atenție.
 10. Domnii vor acorda o atenție maximă felului cum își poartă și își îngrijesc barba.
 11. Purtați haine curate, fără pete și fără miros neplăcut. Acordați importanță aspectului vestimentației Dumneavoastră. Bluzele, cămășile și lenjeria intimă se schimbă zilnic și apoi se spală la mașina de spălat. Anumite obiecte vestimentare precum sacoul,pantlonii sau fusta se pot purta o perioadă mai lungă, apoi se recomandă curățarea lor la curățătorie.

 

 

GESTURI PENTRU PREVENIREA ÎMBOLNĂVIRII

 1. Spălați-vă pe mâini – înainte de fiecare masă, imediat ce ați ajuns acasă, după ce ați folosit toaleta (publică sau personală), după ce ați dus gunoiul, înainte și după prepararea meselor, după ce v-ați jucat cu animale, imediat ce ați ajuns în vizită la spital, după ce ați terminat de grădinărit etc. Evitați astfel să vă îmbolnăviți și să răspândiți germeni. Desigur, acest lucru nu este posibil mereu, de aceea este recomandabil să aveți cu Dumneavoastră fie un spray pentru curățarea mâinilor, fie un pachet de șervețele umede, ca măsură provizorie, până la prima sursă de apă.
 2. Strănutați sau tușiți cu grație, folosind un șervețel și prevenind astfel împrăștierea germenilor. Dacă sunteți răcit, este recomandabil să evitați contactul cu colegii sau prietenii atât pentru siguranța lor, cât și pentru a Dumneavoastră. Scuipatul pe stradă este un gest lamentabil. Dacă trebuie să eliminați ceva din gură folosiți un șervețel apoi aruncați-l la gunoi.
 3. Curățenia periodică a spațiului în care locuim și a celui în care muncim contribuie la menținerea unei bune stări de sănătate. Atenție mare la curățenia din bucătărie, din frigider și din baie. Înainte de a consuma sau prepara legumele și fructele este imperativ să le spălăm sub jet de apă.
 4. Debarasați-vă corect și discret de absorbantele folosite, de dischetele pentru demachiere, de șervețelele folsite, de seringi și alte dispozitive medicale.
 5. Nu împrumutați sub nicio formă: periuțe de dinți, lame de ras, perii de păr, prosoape, lenjerie intimă, șosete sau încălțăminte, epilatoare, setul de manichiură.
 6. Mergeți la medic și efectuați analize de rutină. Acest obicei vă poate salva viața.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon