blog

 

Felul în care mâncăm spune foarte multe despre noi și este o componentă importantă a imagii noastre. Multe persoane nu se simt confortabil la un eveniment formal, într-o locație selectă din cauză că nu stăpânesc foarte bine bunele maniere la masă. Exact acesta este scopul regulilor de etichetă și al bunelor maniere. Să ne facă să ne simțim bine, să fim pe placul celor din jur.
În cele ce urmează vom discuta despre câteva aspecte esențiale de care ținem cont atunci când onorăm invitația unui partener de afaceri, când participăm la un dineu formal sau la evenimente festive din viața rudelor sau prietenilor noștri, de exemplu la cununii sau botezuri. Vom discuta despre locul și poziția la masă, despre tacâmuri, veselă, pahare și alte elemente întâlnite pe masă, precum și despre felul în care mâncăm principalele feluri din meniu.

LOCUL ȘI POZIȚIA LA MASĂ

La evenimentele despre care am vorbit mai înainte, de obicei, locurile sunt deja stabilite și avem obligația de onoare să le respectăm. Schimbarea locului desemnat de organizator sau de gazdă face dovada lipsei de respect față de efortul depus pentru alcătuirea acestui puzzle ce are ca scop obținerea unei atmosfere plăcute.
După ce am identificat locul sau vom fi conduși la el, ne vom așeza pe scaun. Atenție, Domnilor, este responsabilitatea Dumneavoastră să trageți scaunul partenerei!
Poziția la masă va fi cu spatele drept, cu mâinile pe lângă corp, dar în același timp va fi o poziție relaxată. Altfel, riscăm să avem dureri de spate. Distanța potrivită pentru a mânca elegant este de 2 palme între masă și zona plexului (a abdomenului). Coatele nu au ce căuta pe masă, vom sprijini doar încheieturile. Bunele maniere nu cunosc noțiunea sau poziția picior peste picior. Pe masă, în dreptul fiecărui oaspete vom întâlni tacâmuri, veselă, pahare, șervet și uneori un cartonaș cu numele (și compania acolo unde este cazul).

ȘERVETUL

Este primul obiect cu care interacționăm atunci când ne așezăm la masă. Dacă suntem invitați la cină în casa unor prieteni – de exemplu – așteptăm ca gazda să își așeze prima șervetul. Dacă este un eveniment business, la restaurant și sunt mulți participanți vom pune șervetul peste genunchi imediat ce ne-am așezat.
Șervetul este din material textil, este mare și îl vom găsi așezat deasupra farfuriei suport. Îl vom desface în jumătate și îl vom așeza peste genunchi cu îndoitura spre corp. Facem acest lucru cu gesturi discrete, nu vom flutura șervetul în aer.
Șervetul se folosește exclusiv pentru a ne tapeta delicat buzele. Nu vom curăța cu el tacâmurile, nu ne vom șterge de sudoare, nu vom curăța masa de firmituri. Nu se ridică de pe genunchi chiar dacă l-am pătat sau au căzut firmituri peste el.
Dacă în timpul mesei ne vom ridica pentru scurt timp pentru a merge la toaletă, pentru a fuma pe terasă sau pentru a dansa (de ce nu?), trebuie să știm că șervetul se pune pe scaun. În acest fel vom comunica ospătarului că revenim.
La finalul evenimentului vom pune șervetul împăturit în partea stângă a farfuriei suport, semnalizând astfel că nu vom reveni.

TACÂMURILE

Tacâmurile sunt cele care ne dau indicii despre meniul evenimentului. Ca regulă generală, cuțitele se află în partea dreaptă alături de linguri, iar furculițele se află în stânga farfuriei. Există și o excepție de la această regulă și anume furculița specială pentru fructe de mare pe care o veți întâlni în partea dreaptă, deasupra lingurii pentru acest fel de mâncare. Se așează în ordinea în care vor fi folosite, de la exterior spre interior. Cuțitele se așează cu partea tăioasă a lamei spre farfurie. Tacâmurile pentru desert se poziționează deasupra farfuriei, în poziție orizontală, lingurița în partea superioară furculiței. Mânerul linguriței va fi orientat spre dreapta, cel al furculiței spre stânga. Înainte de aducerea desertului le vom coborî de-o parte și de alta a farfuriei, urmând regula menționată mai sus: furculițele în stânga, lingurile în dreapta.
Lingura se ține în mână ca un creion. La fel se ține și cuțitul pentru pește. Acesta nu se folosește la tăiat ci la îndepărtarea oaselor, a pielii sau a diverselor elemente aflate în farfurie.
Cuțitul se folosește, evident, la tăiat carne, legume și la împinsul acestora în furculiță. Poziția corectă pentru mânuirea cuțitului este cu degetul arătător așezat exact la punctul de întâlnire al lamei cu mânerul.
Foarte important de știut este limbajul tacâmurilor. Atunci când un tacâm, de orice fel, a atins mâncarea, nu va mai atinge fața de masă. Dacă facem pauză, vom pune tacâmurile încrucișate, deasupra farfuriei, furculița deasupra, orientată cu dinții în jos. Astfel vom semnaliza ospătarului că nu am terminat acest fel de mâncare.
Când terminăm, tacâmurile se pun paralel, cu vârful la ora 10, vârful furculiței orientat în jos.
Dacă tacâmurile au căzut pe jos, din greșeală, vom cere altele ospătarului.
Nu se păstrează tacâmuri de la un fel de mâncare la altul.

PAHARELE

Locul lor este în partea dreaptă, deasupra farfuriilor. Și aici ordinea așezării ne dă indicii despre ordinea servirii. Cel mai aproape de noi este paharul de vin alb care de obicei însoțește primele feluri de mâncare.
Paharul de vin roșu este cel din stânga paharului de vin alb, are cupa mai voluminoasă.
Paharul pentru apă are de obicei un picior mai scurt și se va găsi pe masă în spatele acestor pahare pentru vin.
Puteți întâlni sau nu pahare pentru vin spumant (! Nu de Champagne – de povestit pe scurt diferența) așezat în spatele paharelor de vin, mai departe de noi deoarece, spumantul însoțește desertul.
Paharele se apucă grațios de picior, niciodată de cupă deoarece căldura degajată de mâna noastră va deteriora aroma vinului.
Paharul de apă se va ține de la punctul de întâlnire al cupei cu piciorul, deoarece are un volum mai mare de lichid pe care nu vrem să îl vărsăm.
Atunci când suntem serviți cu un sortiment de vin, dar nu dorim să îl consumăm vom duce mâna dreaptă deasupra paharului spunând ospătarului „Nu, mulțumesc!”
Dacă dorim să ținem un toast sau să atragem atenția partenerilor de masă este extrem de nepoliticos să facem zgomot lovind paharul cu ustensilele, așa cum am văzut prin filme. Ne putem ridica în picioare și cu un ton prietenos dar cu un volum mai mare putem face urarea dorită ridicând paharul. Vom ciocni cu multă grație.

PÂINEA ȘI UNTUL

Observați în partea stângă o farfurie de dimensiune mică și un cuțit cu o formă specială pentru întins. Sunt elementele pe care le vom folosi pentru pâine și pentru unt.
Pâinea poate fi așezată pe masă fie individul în această farfurie, fie în coșul de pâine din care ne vom servi singuri. Pâinea se mănâncă rupând de fiecare dată câte o bucată de dimensiuni mici. Atât cât putem mesteca și înghiți fără efort. Vom rupe din chiflă sau felie desupra farfuriei, evitând producerea firmiturilor.
Atenție! Chifla sau felia nu se porționează înainte, nu se taie în jumătate, nu se mușcă.
Dacă suntem cea mai apropiată persoană de coșul de pâine este responsabilitatea noastră să îl distribuim celorlalți prezenți la masă, începând din partea dreaptă, indiferent dacă noi consumăm sau nu pâine.
Untul, de asemenea, ne poate fi servit în porție individuală sau poate fi într-un bol special pentru unt. În cazul acesta luăm din bol o cantitate suficientă de unt cu ajutorul cuțitului special. Procedăm la fel ca în cazul coșului de pâine atunci când suntem persoana cea mai apropiată de bolul pentru unt. Aceasta este o regulă valabilă pentru toate condimentele, sosurile și dressingurile, mai puțin pentru sare și piper.

SAREA ȘI PIPERUL

Acestea se oferă la cerere, împreună. Se pun pe masă, nu se dau în mâna celui care le-a cerut pentru a evita vărsarea lor sau căderea de pe masă.
Dacă solnița este individuală sau deschisă și nu are lopățica specială, ne ajutăm de vârful unui cuțit curat pe care îl vom pune apoi pe farfurie, nu pe fața de masă așa cum am discutat mai devreme.
Atenție! Niciodată nu vom condimenta mâncarea înainte de a o gusta. Este un gest extrem de ofensator vis-a-vis de talentul gastronomic al gazdelor.
La masă nu se cer condimente speciale sau condimente care nu se află pe masă.

SUPA

Supa vă va fi servită într-o farfurie adâncă de supă care se așează deasupra farfuriei suport sau într-un bol de supă care vine acompaniat de o farfurie întinsă.
Atunci când mâncăm vom introduce lingura în supă, în dreptul orei 12 de pe cadranul ceasului, sensul de mișcare va fi din interior spre exterior. Am sesizat la majoritatea persoanelor că fac mișcarea inversă din exterior spre interior. Este complet greșit, deoarece excesul de supă de pe lingură va fi îndepărtat trecând lingura deasupra marginii farfuriei. Mâncăm fără zgomot, nu sorbim, iar în lingură vom lua o cantitate moderată de supă, pentru a nu vărsa. Ca regulă generală valabilă și pentru celelalte feluri: vom duce mâna și ustensila către gură, nu ne vom apleca noi deasupra. În pauză vom lăsa lingura pe farfurie, la „și 20”, la fel și la final.
Dacă supa ne este servită în bol, când facem pauză lingura se pune pe farfuria întinsă, în partea dreaptă, la fel și la final.

PEȘTELE

Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să îndepărtăm capul peștelui cu ajutorul furculiței și să îl depozităm pe farfuria special destinată resturilor. Cu vârful cuțitului vom trasa în interior, aproape de coloana vertebrală, o linie pornind de la cap înspre coadă. Dacă felul peștelui o permite acum vom putea înlătura scheletul. Ajutându-ne de tacâmuri vom putea ridica partea superioară a peștelui și o vom pune pe farfurie, apoi scheletul va merge pe farfuria pentru resturi. Dacă însă nu se poate desprinde, vom mânca direct de pe el. În situația în care, accidental, un os ne va pătrunde în cavitatea bucală, îl vom aduce ușor pe vârful limbii, iar apoi cu furculița îl punem pe marginea farfuriei noastre în cel mai discret mod posibil.

SALATA

Vom identifica tacâmurile pentru salată privind ordinea în care sunt aranjate tacâmurile. Se poate mânca cu furculița și cuțitul. Cu ajutorul cuțitului împingem mai multe legume în furculiță. Se mai poate mânca doar cu furculița pe care o putem ține în mâna dreaptă.

FELUL PRINCIPAL

Și felul principal ne poate fi servit în două feluri: porție individuală pe farfurie sau pe tavă purtată de ospătar care ne va servi mereu prin partea stângă. (Prin partea dreaptă se debarasează masa de elementele folosite și se toarnă băuturile. Este important să știm acest lucru pentru a nu încurca personul care ne servește și a produce răsturnarea farfuriilor sau alte accidente).
Ca și la pâine, vom face o singură tăietură, o bucată de dimensiune mică ce ne va permite să mestecăm și să înghițim fără probleme. Nu vom porționa bucata de carne. Cu ajutorul cuțitului mai putem adăuga sos sau garnitură. La final, vom aranja tacâmurile în poziția despre care am vorbit mai devreme.

DESERTUL ȘI CAFEAUA SAU CEAIUL

Înainte de servirea desertului vom coborî tacâmurile de deasupra farfuriei, exact așa cum ne indică poziția lor și conform regulii: furculița în stânga, lingurița în dreapta. Se pot folosi ambele ustensile sau putem folosi una singură. Furculița este folosită pentru fructe, de exemplu, iar cu lingurița mâncăm creme (de exemplu) – deserturi cu textură moale. La final le vom pune pe farfurie, perpendicular cu poziția noastră. Chiar dacă am folosit un singur tacâm, le vom pune pe ambele. De obicei, desertul este ultimul fel al evenimentului.
Desertul ne va fi servit acompaniat de ceai sau cafea. Dacă nu dorim, vom refuza la fel ca în cazul vinului. Zahăr, lapte sau frișcă vom cere persoanei care este cel mai aproape de ele. Dacă sunt aproape de noi, ne punem după gust, apoi le vom oferi partenerului din dreapta. Chiar dacă nu folosim nimic din acestea și suntem aproape de ele, vom lua inițiativa distribuirii lor pe masă. Dacă zaharnița are clește sau recipientul cu lapte are mâner – de exemplu – atunci când le oferim, le vom întoarce cu cleștele sau mânerul spre persoana căreia i le oferim.
Vom amesteca fără să facem zgomot. Nu lăsăm lingurița în ceașcă, se pune pe farfurioară. Mai multe informații despre cum se bea manierat cafeaua se găsesc pe blog, într-un articol dedicat.
Plicurile de ceai pot fi cu ață sau fără. Dacă sunt cu ață, după infuzie le scoatem și le punem pe farfurioară. Dacă nu au se vor scoate cu ajutorul linguriței. Ața nu se înfășoară în jurul linguriței. Și despre ceai am scris un articol dedicat pe blog. Plicurile folosite, ambalajul laptelui condensat, plicurile de la zahăr se pun pe o farfurioară, niciodată pe fața de masă.
Atenție la poziția degetului mic!

CÂTEVA PRECIZĂRI

Există câteva gesturi care fac dovada lipsei de maniere atunci când se fac la masă și sunt de evitat: nu se iau pastile, nu ne fardăm, nu folosim scobitoarea (nu ne scobim sub nicio formă între dinți), nu cerem resturi pentru animalele de companie, nu gustăm din felurile comandate de ceilalți, nu împărțim mâncarea. Foarte important de reținut este că la masă nu se fumează (nici dacă aveți o țigară electronică). Veți merge la locul special amenajat. Atenție mare la telefonul mobil. Locul lui nu este pe masă. Preferați modul silențios, fără vibrații, dacă închiderea lui nu este o opțiune. Dacă din greșeală l-ați uitat pornit și sună, îl veți închide fără măcar să priviți ecranul. Evenimentul la care participați merită toată atenția și considerația dumneavoastră. Păstrați o conversație plăcută cu partenerii de masă evitând subiecte ce pot genera polemici: religie, politică, bani etc. Doamnelor, atenție la genți. Locul genților de seară este fie pe scaun, în spatele nostru, fie pe genunchi, sub șervețel.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon