Tradiția sărbătoririi primei zile calendaristice de primăvară datează din vremuri îndepărtate. Romanii o sărbătoreau în luna zeului Marte, zeul războiului și protectorul căsătoriilor. Datina s-a păstrat sub diferite forme până în zilele noastre, iar mărțișoarele sunt încărcate de simboluri. În trecut se obișnuia ca celor mici să li se prindă șnurul bicolor de mână, sau li se oferea bărbaților, se punea la poartă ori pe coarnele animalelor.

Îmbinarea celor două fire de culoare alb și roșu are mai multe semnificații  cum ar fi trecerea de la albul iernii la primăvara plină de viață. Se crede că mărțișorul este aducător de belșug și noroc. Există locuri Moldova de peste Prut în care bărbații sunt cei care primesc astfel de simboluri. Cel mai frecvent însă, se oferă mărțișoare doamnelor și domnișoarelor. La rândul lor și acestea pot oferi mărțișoare mamelor, bunicilor sau altor femei pe care le apreciază. Preferați mărțișoarele făcute manual de către artiștii locali, cât mai originale. Veți face o bucurie atunci când veți ofei un mărțișor deosebit. Evitați kitch-urile, combinațiile nefericite de materiale strălucitoare. Alegeți simboluri precum ghioceii, trifoiul cu 4 foi, coșarul sau buburuza. Nu înlocuiți mărțișorul cu cadouri. Este un simbol și nu e cazul să epatați. Dacă aveți copii talentați puteți lucra împreună cu ei mărțișoarele care vor fi cu siguranță foarte apreciate. Mărțișoarele nu se reciclează – adică, domnilor, nu veți oferi colegelor și prietenelor mărțișoarele primite anul trecut de către soție.

 

Cum se oferă mărțișorul?

În primul rând cu grație. Punga plină din care invităm o colegă să își aleagă un mărțișor este dovada nepăsării și anulează intenția frumoasă pe care o aveați. Un gest elegant ar fi să însoțiți mărțișoarele cu flori de sezon. Ghioceii sunt primii care ies de sub stratul de nea și completează semnificația mărțișoarelor, iar freziile și zambilele ne bucură cu parfumul lor minunat. Un buchet combinat, vesel, dintr-un mix de flori de primăvară va transmite gândurile bune și ne va înfrumuseța ziua tuturor. Vă recomad să vă organizați din timp și cel mai indicat ar fi să aveți floristul personal. Însoțiți mărțișorul și florile de o urare sinceră cum ar fi „O primăvară frumoasă îți doresc!”

 

Cum se primește mărțișorul?

Tot cu grație, zâmbind și spunând: „Mulțumesc!” Cu riscul de a mă repeta vă spun că „Mulțumeeeesc, vai, dar nu trebuia să te deranjezi!” este dovada unor maniere îndoielnice. Nu semnifică modestie, ci superioritate. Odată primit mărțișorul, îl vom scoate din ambalaj și ni-l vom prinde la reverul hainei, în partea stângă, lângă inimă. Nu vom strânge mărțișoarele teanc pe birou sau într-o pungă. Faptul că avem multe mărțișoare la rever dovedește cât suntem de apreciate. După 1 Martie putem alege unul care ne place mai mult sau pe care l-am primit de la o persoană specială și să îl purtăm doar pe acela. Mai putem purta și un șnur la încheietura mâinii.

Când renunțăm la mărțișor?

Tradițional se poartă de zilele babei Dochia, adică până pe 9 martie, apoi se prinde pe creanga unui pom fructifer. În alte zone se poartă până de Florii, 12 zile sau până când întâlnim primul pom înflorit – pentru a avea un an înfloritor cu sănătate și noroc. Este știut că ritualul acesta ne împlinește dorințele.

 

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon